Renault Talisman – Francuska amajlija
FOTO: DRIVEIN TEAM

Renault Talisman – Francuska amajlija

Talisman je objekat za koji se veruje da poseduje određene magijske moći koje će njegovom vlasniku doneti sreću, ili obezbvediti zaštitu od zla. Tako bar kaže otvorena enciklopedija Wikipedia, a mi smo tokom sedmodnevnog druženja pokušali da otkrijemo da li će nova poslovna limuzina biti talična za kompaniju Renault

U Initiale Paris verzijama Talismana deo serijske opreme je i 4 Control sistem upravljanja na sva četiri točka. Ovo je rešenje kojim se na primer Porše hvali kod nekoliko puta skupljih automobila 

Poslednjih godina Reno nije imao mnogo sreće u klasi modela srednje i više klase. Daleko od toga da je njima nešto nedostajalo. Setimo se samo fantastičnih modela kao što su Vel Satis ili Avantime. I treća generacija modela Laguna je bila solidan automobil, ali jednostavno na tržištu se nije proslavila, a jedan od glavnih razloga za to bi mogla da bude i izuzetno jaka konkurencija. Francuski proizvođač je nedavno odlučio da se vrati u segment poslovnih i porodičnih limuzina, a na prvi pogled moglo bi da se kaže na veoma uspešan način.

Reno Talisman 25

Kada kažemo na prvi pogled, prvenstveno mislimo na dizajn. Izgled je svakako nešto što ovaj model izdvaja, a u to smo se tokom testiranja uverili na empirijski način. Naime, Talisman je privlačio veliku pažnju, slično kao i kada se nalazimo za upravljačem nekog od modela iz neuporedivo više cenovne kategorije. Osnovni dizajnerski elemnti su preuzeti sa novog modela Megane. To se prvenstveno odnosi na prednje svetlosne grupe sa veoma originalno stilzovanim LED dnevnim svetlima, a koja posebno atraktivno izgledaju tokom noćne vožnje. Tada se novi Renoov model zaista izdvaja od konkurencije.

Reno Talisman 26

Izgled je svakako nešto što ovaj model izdvaja, a u to smo se tokom testiranja uverili na empirijski način. Tokom testa Talisman je privlačio veliku pažnju, kao neki neuporedivo skuplji modeliBočna linija ove limuzine je izuzetno skladna. Tome svakako doprinose prelepi točkovi prečnika 19 inča, koji su deo najvišeg Initiale Paris paketa opreme. Za razliku od Lagune, u Renou su se ovaj put odlučili za klasičan poklopac prtljažnika, a ne peta vrata. Pored toga, linija automobila se ka zadnjem delu ne uzdiže, tako da automobil izgleda elegantnije. Sve to je doprinelo vizuelnom utisku, ali je donekle smanjena praktičnost, jer pristup prtljažnom prostoru je znatno manje komotan nego kod modela sa petora vrata. Naravno u Renou na to imaju spreman odgovor – ko želi više praktičnosti, može da se opreeli za karavan verziju Talismana. Kada smo već kod zadnjeg dela automobila, moramo da pohvalimo dizajn zadnjih svetlosnih grupa. Ideja je takođe preuzeta sa Megana, a tokom noćne vožnje daje automobilu prelep izgled.

{SLIDESHOW}

interval=0

directory=test/2016/06/talisman/

Reno-Talisman-07.jpg= 

Reno-Talisman-10.jpg= 

Reno-Talisman-20.jpg= 

Reno-Talisman-01.jpg= 

Reno-Talisman-02.jpg= 

Reno-Talisman-03.jpg= 

Reno-Talisman-04.jpg= 

Reno-Talisman-05.jpg= 

Reno-Talisman-06.jpg= 

Reno-Talisman-08.jpg= 

Reno-Talisman-09.jpg= 

Reno-Talisman-11.jpg= 

Reno-Talisman-12.jpg= 

{/SLIDESHOW}

Više bi voleli da za podešavanje jačine vantilacije postoji direktan prekidač, a ne korišćenje ekrana osetljivog na dodir. Ovaj način rukovanja automobilom zahteva određeno prvikavanje, ali kada se jednom ovlada postaje prilično intuitivanKabina je nešto što je Renoove automobile uvek izdvajalo od konkurencije, a francuski dizajneri su se očigledno potrudili da tako bude i ovaj put. Opet primećujemo sličnost sa novim Meganom i Espasom. Centralna konzola i tabla sa instrumentima su isto organizovane. Centralni deo instrumenata je zapravo kolorni monitor koji od osnovnih podataka saopštava brzinu i broj obrtaja motora, dok se sa strane nalaze dva analogna instrumenta. Centralni digitalni monitor ima nekoliko različitih grafičkih rešenja, a vozač može da bira i različite boje ambijentalnog osvetljenja. E sad, to je na neki način po našoj oceni i najveći problem – teško je pronaći pravu kombinaciju. Svojevremeno je napravljeno istraživanje sa dve grupe ljudi. Jednoj je ponuđen najkvalitetniji sladoled od čokolade i vanile, dok je dugoj grupi dat daleko veći izbor takođe kvalitetnih sladoleda. Ispostavilo se da je nivo zadovoljstva bio značajno veći kod prve grupe, jer su uživali u odličnoj poslatici, dok je druga grupa, ili loše odabrala željeni ukus, ili je na kraju ostala sumnja, da li je možda izbor mogao da bude bolji. Isto je i u ovom slučaju. Zašto ostavljati vozaču toliku mogućnost izbora? Pa zar Renoovi stručnjaci nisu daleko kompetentniji da kažu šta je najbolje za njihov automobil? Zaista, naša ocena je da Reno treba da kaže kako njihov automobil unutra treba da izgleda, jer do sada je to odlično radio.

Reno Talisman svetlo
Nije lako sagledati broj mogućih uređenja enterijera, jer pet boja ambijentalnog osvetljenja i kombinacije izgleda table sa instrumentima daju neslućene mogućnosti. Više bi voleli da su u Renou ostavili manje opcija jer ovako bi vozač stalno nesto da menja, umesto da uživa u vožnji.

Naša ocena je da u motoru snage ima više nego dovoljno, ali ne znamo kako će na to reagovati kupci koji su u ovoj klasi navikli na više. Pomenimo samo Folksvagenov dvolitarski dizel od 240 konjskih snaga.Moramo da se osvrnemo i na centralnu konzolu i veliki portretni monitor. Definitivno je da ovaj način rukovanja automobilom zahteva određeno prvikavanje, ali kada se jednom ovlada postaje prilično intuitivan. Ipak, više bi voleli da za podešavanje jačine vantilacije postoji direktan prekidač, a ne korišćenje ekrana osetljivog na dodir, a još jedna od zamerki je da bi u pojedinim funkcijama odziv mogao da bude brži. Naravno, svi ovi detalji koji nam se nisu dopali, uključujući i različite boje ambijentalnog osvetljenja, lako mogu da se pravaziđu odabirom nekog slabijeg nivoa opreme. A na našem testu se našao vrhunski Initiale Paris model. Izbor materijala je vrhunski. Drvene aplikacije su odličnog kvaliteta, kao i kožne presvlake i aluminijumski detalji. Jedini veći propust je učinjen kod prednjeg dela centralnog tunela, gde se nalazi plastika lošeg kvaliteta, a mislimo na kosinu koja se sa obe strane ručice menjača uzdiže ka centralnoj konzoli. Loš kvalitet ovog dela je u luksuznim Ititiale Paris modelima sigurno očigledniji nego kod najosnovnijih verzija. 

Testirani model je pokretao motor od 1.600 kubika i 160 konjskih snaga. Odluka Renoovih stručnjaka je nažalost da je to ujedno i najsnažnija dizel verzija. Naša ocena je da snage ima više nego dovoljno, ali ne znamo kako će na to reagovati kupci koji su u ovoj klasi navikli na više. Pomenimo samo Folksvagenov dvolitarski dizel od 240 konjskih snaga. Motor u Talismanu radi tiho i kultivisano, a veliki plus dajemo odličnom automatskom EDC menjaču. On zahvaljujući tehnologiji sa dva kvačila radi apsolutno savršeno. Neki zameraju odsustvo polugica iza upravljača, jer se u manuelnom modu koristi ručica menjača, ali mislimo da je to kod automobila ovog tipa sasvim primereno rešenje.

Reno Talisman 23

Model koju smo imali priliku da testiramo košta 34.490 evra. Kome je to mnogo može da se opredeli za neku povoljniju verziju. Recimo model sa 1.5 dCi motorom i 110 konjskih snaga koja startuje sa neuporedivo nižih 19.990 evraU Initiale Paris verzijama Talismana deo serijske oprem je i 4 Control sistem upravljanja na sva četiri točka. Ovo je rešenje kojim se na primer Porše hvali kod nekoliko puta skupljih automobila, a mi smo se sa njim susreli još na Reno Laguni. Pri nižim brzinama zadnji tečkovi se prilikom skretanja blago zaokreću na suprotnu stranu od prednjih. Na taj način je auto okretniji i upravljiviji, a to je bilo najočiglednije tokom vožnje na lošijim putevima, kada se prilikom izbegavanja udarnih rupa čini kao da je upravljač direktniji. Pri višim brzinama, zadnji točovi pri okretu upravljača prate prednje na istu stranu, što doprinosi poboljšanju stabilnosti, a blagodeti ovoga se najviše osećaju u brzim krivinama, ili prilikom prestrojavanja na auto-putu. Oslanjanje je mekše nego kod nemačkih konkurenata, s tim da je udobnost donekle bila narušena zbog ekstremno velikih točkova prečnika 19 inča.
Renoov Talisman u verziji koju smo imali priliku da testiramo košta 34.490 evra. Nije malo novca, ali realno ovaj automobil mnogo pruža. Kvalitet materijala u kabini, sama klasa automobila, upravljanje na četiri točka. Sve su to detalji koji opravdavaju cenu. Kome je to mnogo može da se opredeli za neku povoljniju verziju, a Talisman sa 1.5 dCi motorom od 110 konjskih snaga u osnovnoj verziji košta neuporedivo nižih 19.990 evra. 

Detaljnije informacije o cenama, nivoima opreme i tehničkim specifikacijama možete da pronađete OVDE

Renault Talisman dCi 160 EDC

Motor R4 dizel, Zapremina 1.598 ccm, Snaga 118 KW/160 KS pri 4.000 o/min, Obrtni moment 380 Nm pri 1.750 o/min, Transmisija automatska - šest stepeni, Pogon na prednje točkove, Dimenzije (DxŠxV) 4.850x1.865x1.465 mm, Rezervoar 51 l, Prtljažnik 610 l, Maksimalna brzina 213 km/h, Ubrzanje 0-100 Km/h 9,6 s, Prosečna potrošnja 4,5 l/100 km, Cena od 28.490 evra sa PDV-om

Dizajn ujedno odmeren, ali i ispred vremena, kvalitetni materijali u kabini Initiale Paris verzije, odličan automatski EDC menjač

Sistem upravljanja preko monitora povremeno ima spor odziv, neki plastični detalji u kabini nisu očekivanog kvaliteta, točkovi od 19 inča su lepi, ali remete komfor

Modelom Talisman Reno kao da je kreirao porodično poslovnu limuzinu koja će imati čime da se suprotstavi konkurenciji. Jedina zamerka može da se uputi izboru motora, jer tržište sigurno u ovoj klasi očekuje nešto više od dizela zapremine 1.600 kubika sa 160 konjskih snaga.

{REVIEW}

label=Ocena

decimal=1

max=5

Dizajn=5

Enterijer=4.5

Motor=4

Upravljanje=4.5

Imidž=5

{/REVIEW}

close

Prijavite se i saznajte prvi!

sve o novom broju DriveIn magazina!

U svakom trenutku se možete odjaviti sa liste