Nissan Qashqai - Pisac istorije

Iako je ostao veran tradiciji dugoj 15 godina, novi Nissan Qashqai donosi više nego dovoljno inovcija da ostane jedan od lidera i najlogičnijih izbora kada je klasa kompaktnih krosovera u pitanju

DSC 2843

Nissan Qashqai je sigurno jedan ot top pet najznačajnijih automobila u poslednjih dvadeset godina. On bi mogao da se nazove i nekrunisanim kraljem danas najpopularnijeg segmenta kompaktnih krosovera. Kada je debitovao, bio je potpuno usamljen u toj klasi koju je sam definisao, da bi danas to bila jedna od najkonkrentnijih kategorija automobila. Otprilike krosoveri C segmenta su danas ono što je “golf” klasa bila pre petnaestak godina.

Koliko se situacija promenila za ove dve generacije modela Qashqai, dovoljno ilustruje i primer da se treća ne nudi sa dizel motorom. U Nissan-u su dobro promešali karte, ali mora se priznati da je i u najnovijoj verziji tvorac krosover klase ostao veran tradiciji. Kada je dizajn karoserije u pitanju, nema mnogo iznenađenja, jer novi Qashqai, iako veoma savremen, predstavlja evoluciju dosadašnjeg dizajna.

Već na prvi pogled je potpuno jasno o kom modelu je reč, a Nissan-ovi stručnjaci su potvrdili da je to bila želja. Valjda po sistemu – ono što valja ne treba (previše) menjati. Novitet je, ipak, neznatno porastao - 35 milimetara u dužinu i osetnija 32 milimetra u širinu. Sve to će poboljšati ponudu prostora, a povećano međuosovinsko rastojanje je tu da obezbedi dodatnih 28 milimetara prostora za noge na zadnjoj klupi.

KOMPLETAN TEKST


Naslovna DriveIn 37