Land Rover Defender 110 & 90 - Harizma i sposobnost

Taman kada smo pomislili da smo lend rover Defender u raznim testovima tokom 2020. upoznali u detalje, ova godina nam je počela sa dva noviteta – stigla je kraća verzija sa oznakom 90, dok je dužoj varijanti pod imenom 110 promenjen dizel-motor. I eto razloga za novo druženje, ovog puta sa ciljem da uporedimo koji je bolji. Da muka po nas bude veća, 110 je bio opremljen dizelašem, a 90 benzincem – a snaga različitih motora je bila ista

DSC 2843

Lend rover Defender je najkontroverzniji model koji smo upoznali i vozili prošle godine. Kontroverzan je bio zbog toga što mu je retko ko osporavao izuzetne sposobnosti na terenu, ali je pojedincima smetalo – ime. Tačnije, ovaj model su tradicionalisti odmah okarakterisali kao „samo“ suroviju verziju „diskaverija“. Po njima, da se nazvao, recimo, „diskaveri XL“ ili „diskaveri ekstrim“, pobrao bi simpatije svih.

Međutim, da bi mogli novitetu da oproste što se zove Defender i da mogu da ga prihvate i nostalgičari i tradicionalisti, morao je da ima zastarela, tradicionalna tehnološka rešenja i „vojnički“ izgled prethodnika. Kao da se u zastarelim rešenjima prepoznavala čvrstina i pouzdanost. Naime, čim su tradicionalisti čuli da novi Defender nema klasičnu šasiju, ponašali su se prema njemu taman onako kako su nekada starci govorili „ko nije za vojsku, nije ni za ženidbu“.

KOMPLETAN TEKST


Naslovna DriveIn 37