Volkswagen ID.3 - Kroz Srbiju na struju

Za upravljačem Volkswagena ID.3 smo se uverili da su putovanja električnim automobilom kroz Srbiju moguća i bez mnogo komplikacija. Potrebno je samo malo planiranja. Kada bi ponuda punjača bila samo malo bolja, električni automobil bi mogao da bude legitiman izbor za svakodnevni transport

vw 02

Ne bi imalo mnogo smisla početi ovaj tekst pričom kako su električni automobili budućnost. To je sada jasno svakom ko se bar imalo interesuje za dešavanja u ovom svetu. Ono što je još nepoznanica je to gde se mi nalazimo u toj priči i koliko će nam ta elektrifikacija olakšati, a koliko zakomplikovati upotrebu automobila.

Zahvaljujući kompaniji Volkswagen konstantno smo u prilici da dobijamo neke nove informacije. Pre nekoliko godina smo organizovali i svojevrstan test – putovanje električnim Golfom do Volfsburga. Ono što smo tada zaključili je da je tako nešto izvodljivo, ali ne i preporučljivo. Danas je slika znatno drugačija. Punionica u Srbiji danas nema neuporedivo više nego tada, ali situacija je drugačija bar kada je Volswagen u pitanju.

Naime, sada smo bili u prilici da testiramo modela ID.3, koji ima neuporedivo bolju autonomiju od šeste generacija Golfa u električnoj verziji. Zavisno od verzije ID.3 može da prevali 330, 420 ili čak 550 kilometara, dok je domet Golfa bio svega 230 kilometara.

KOMPLETAN TEKST


Naslovna DriveIn 37