Mercedes – Predstavljena nova G klasa

Posle nepune četiri decenije promovisana je potpuno nova G klasa. Sličnost sa prethodnikom je više nego očigledna i - namerna

I pored povećanih dimenzija, zahvaljujući savremenijim materijalima, novitet je od prethodnika lakši za 170 kilograma

Mercedesov model sa najdužim stažom, G klasa, koja je promovisana 1979. godine, najzad je dobila naslednika. Na prvi pogled čini se da je u pitanju isti automobil, ali isti je samo dizajn. Novitet je 53 milimetra duži i čak 121 milimetar širi. U pitanju je potpuno nova savremena platforma, kao i karoserija, a samo je dizajn svesno ostao skoro pa nepromenjen.

G klasa 102

Tu su svi prepoznatljivi elementi, čak i oni koji danas kod serijskih automobila ne bi mogli nikada da prođu konačnu kontrolu. Tako je rezervni točak još uvek na petim vratima, dok su šarke koje drže vrata jasno vidljive. Da karoserija nije neuporedivo šira, zaista bi na prvi pogled moglo da se polemiše da li su korišćeni stari paneli.

G klasa 002

I enterijer je zadržao prepoznatljive obrise. Arhitektura kokpita je ostala nepromenjena, na uspravnoj centralnoj konzoli se još nalaze tri prekidača za zaključavanje sva tri diferencijala. Samo se nadamo da Mercedes neće u jednom trenutku ponuditi jeftiniju verziju bez tog tehničkog detalja, i samo sa pogonom na jednoj osovini. Standardno kokpit ima klasične instrumente, ali ustupak modernimvremenima je učinjen, pa je moguće opredeliti se za verziju sa dva TFT monitora kao u novoj S i E klasi. I pored povećanih dimenzija, zahvaljujući savremenijim materijalima, novitet je od prethodnika lakši za 170 kilograma.

G klasa 120

Za sada se pominju dve verzije pogona. I dalje će tu biti Mercedes-AMG G63 verzija, a malo umereniji modeli će nositi oznaku 350D. Za njihov pogon biće zadužen trolitarski dizel uparen sa devetostepenim automatskim menjačem. Merededes obećava da će i nova verzija G klasa biti „pravi“ terenac, sa velikim hodom ogibljenja prilagođenim za „of roud“ avanture, pre nego asfalirane podlooge. I pored toga luksuza neće nedostajati, a na spisku dodatne opreme se nalazi praktično sve što Mercedes danas nudi.

close

Prijavite se i saznajte prvi!

sve o novom broju DriveIn magazina!

U svakom trenutku se možete odjaviti sa liste