McLaren – Senna ponovo živi

U čast legendarnog vozača Formule jedan, britanski McLaren je predstavio najekstremniji superautomobil u istoriji

Sve je prilagođeno vožnji na zatvorenim pistama, a ustupci su učinjeni samo tamo gde je bilo neophodno da se dobije „street legal“ pečat

Potpuno je jasno da kada McLaren nekom modelu da ime Airtona Sene, da to mora da bude nešto posebno. U pitanju je automobil koji je najlakši u istoriji kompanije, posle čuvenog modela F1, ali koji će zahvaljujui savremenijoj tehnologiji pružiti mnogo više na polju performansi. Za pogon je zadužen V8 motor od 800 konjkih snaga.

McLaren Senna 2

Automobil ima masu od 1.198 kilograma, što znači da model Senna raspolaže sa 668 konjskih snaga po jednoj toni mase. Da se vozaču nađu pri ruci, tu je i tačno 800 njutnmetara obrtnog momenta. Nažalost, podaci o performansama još nisu dostavljeni, ali sasvim je sigurno da neće biti dugačak spisak bržih seijskih automobila.

McLaren Senna 6

Takođe, decenije napretka tehnike garantuju i to da će model Senna imati neuporedivo kvalitetnije oslanjanje, upravljanje i kočnice od legendarnog modela F1. Iz kompanije McLaren garantuju da će ovaj automobil biti izuzetno neposredan u vožnji, što u prevodu znači da neće biti lako kontrolisati ga. To potvrđuje i podatak da se snaga ovog superautomobila sa centralno smeštenim motorom šalje samo na zadnju osovinu.

McLaren Senna Interior 2

U izradi su korišćeni kompozitni materijali, kako za šasiju, tako i za karoseriju, ugrađeno je trkačko oslanjanje, kao i elektro-hidraulično upravljanje koje je takođe prilagođeno vožnji na stazi. Zapravo sve je prilagođeno vožnji na zatvorenim pistama, a ustupci su učinjeni samo tamo gde je bilo neophodno da se dobije „street legal“ pečat. Serija modela Senna je limitirana na 500 ručno izrađenih primeraka.

McLaren Senna Interior 1

close

Prijavite se i saznajte prvi!

sve o novom broju DriveIn magazina!

U svakom trenutku se možete odjaviti sa liste