Lamborghini – Pet stvari koje Urus čine posebnim

Iako skoro da jeste tako, ne može se reći da je Urus prvi Lamborghini SUV model. Ipak, on ni izbliza nije naslednik modela LM002

Pokreće ga V8 motor od četiri litra radne zapremine, 650 konjskih snaga i 850 njutnmetara obrtnog momenta. Dovoljno za ubrzanje do stotke za 3,6 sekundi i maksimalnih 305 kilometara na čas

urus 03 1

Desilo se i to – predstavljen je Urus. Baziran je na VW platformi koju koriste Bentley Betayga i Audi Q7, ali sa ovim modelima nema mnogo sličnosti. Za razliku od njih on se svrstava u klasu Super SUV modela i kao takav nema prave konkurente. Pogon je na sva četiri točka, ali terenske sposobnosti sigurno nisu bile prioritet. U pitanju je SUV namenjen lakšim terenima i isključivo asfaltnoj podlozi.

urus 05 1

Pokreće ge V8 motor od četiri litra radne zapremine, 650 konjskih snaga i 850 njutnmetara obrtnog momenta. Dovoljno za ubrzanje do stotke za 3,6 sekundi i maksimalnih 305 kilometara na čas. Ipak, sedećih pet činjenica ga čine posebnim u odnosu na konkurenciju, koju on zapravo ni nema:

01 Urus je prvi Lamborghini sa aktivnim sistemom protiv prevrtanja. Sistem prilikom prolazaka kroz krivine redukuje naginjanje karoserije i na taj način održava stabilnost. To je bilo neophodno jer ovaj model ima mnogo veći klirens od ostalih Lamborghini modela.

02 Majmanji točak na ovom modelu imaće prečnik 21 inč, dok opciono mogu da se pruče i točkovi prečnika čak 23 inča. Deo standardne opreme su keramičke kočnice.

03 Lamborghini Urus je serijski SUV model sa najboljim odnosom snage i mase. Za to su zaslužni podaci da motor raspolaže sa 650 konjskih snaga, a da automobil ima masu od 2,2 tone. U izradi karoserije nisu korišćeni kompozitni materijali, već čelik i aluminijum,

04 Pogon je konstantno 4x4, a vozač ne može da aktivira samo zadnji pogon. Ipak, standardno na zadnju osovinu odlazi 60 odsto obrtnog momenta, a zavisno od situacije i maksimalnih 87,5 procenata.

05 Urus nije nazvan po nekom konkretnom razjarenom biku, što je slučaj kod većine modela. Urus je ime dobio po čitavoj vrsti bikova namenjenih borbama. Da li to znači da će Lamborghini SUV gama da se širi?

dqn 0k3w4ai s4l 1

close

Prijavite se i saznajte prvi!

sve o novom broju DriveIn magazina!

U svakom trenutku se možete odjaviti sa liste