Lamborghini – Hiperautomobil za treći milenijum

Model Terzo Millenio predstavlja najekstremnija tehnološka rešenja koja će po oceni italijanske kompanije definisati hiperautomobile budućnosti

Automobil je izrađen od ugljeničnih vlakana, ali sa sposobnošču „samozaceljivana“ u slučaju oštećenja

Lamborghini je poznat kao pomalo konzervativan proizvođač, ali u saradnji sa Institutom za tehnologiju iz Masačusetsa je razvio veoma interesantan model Terzo Millenio. Ime modela u prevodu na srpski znači treći milenijum, i to u svakom pogledu i dizajnerskom i tehnološkom. Linije su veoma oštre, čak i po Lamborghini standardima, a proizvođač tvrdi da je svaki detalj tu sa svrhom, uglavnom aerodinamičkom.

490259

Ne treba biti vidovit pa pretpostaviti da je pogon električni. Ipak, nije sve izvedeno po uhodanoj šemi. Klasične litijum jonske baterije su zamenjene električnim kondenzatorima koji imaju mnogo bolje karakteristike kada je skladištenje električne energije u pitanju. Modelom Terzo Millenio Lamborghini promoviše najinovativniji pogon na sva četiri točka u svojoj istoriji. U svakom točku se nalazi po jedan elektromotor, a prenos snage do podloge se nalazi pod kontrolom računara.

490258

Automobil je izrađen od ugljeničnih vlakana, ali sa sposobnošču „samozaceljivana“ u slučaju oštećenja. Proizvođač o nečemu ovako revolucionarnom za sada ne govori previše, osim toga da je za izradu kompozita iskorišćen materijal koji omogućava automatsko „zarastanje“ naprslina. Nažalost podaci o snazi i performansama modela Terzo Millenio nisu poznati.

490260