Volvo – XC40 i zvanično

Posle nekoliko „procurelih“ nezvaničnih fotografija, Volvo je i oficijelno predstavio kompaktni premijum krosover, model XC40

Novitet je izgrađen na potpuno novoj platformi namenjenoj manjim modelima, ali mnogo naprednih sistema deli sa većim modelima XC60 i XC90

Promocijom modela XC40, Volvo zalazi na teritoriju na kojoj još nije odmeravao snage sa konkurencijom, pa stoga ne čudi da je u novitet mnogo uloženo. Sa vizuelne strane ne može ništa da se zameri, automobil je dizajniran u skladu sa ostatkom game, ali kako je namenjen mlađoj klijenteli nego model XC90, linije su nešto agresivnije i kompletan nastup je pozitivno „neozbiljan“. U skladu sa tim je i mogućnost kupovine modela sa dvobojnom karoserijom, gde su u drugoj boji krov i kućišta spoljnih retrvizora.

213067 New Volvo XC40 exterior

Za pogon je namenjeno pet motora – dva dizela i tri benzinca. Svi agregati su od dva litra radne zapremine u turbo tehnologiji. Od benzinaca tu je T3 od 156, T4 od 190 i T5 od 247 konjskih snaga. Dizeli su D3 od 150 i D4 od 190 konjskih snaga. Verzija T3 se nudi isključivo sa prednjim pogonom, kod D3 kupac može da bira vrstu pogona, dok su svi ostali modeli isključivo u 4x4 verzijama i sa automatskim menjačima.

213042 New Volvo XC40 interior

Podrazumeva se da je enterijer premijum kvaliteta. U kabini je sve što se od savremenog Volvo modela očekuje, pa sada i već tradicionalni portretno orijentisani ekran osetljiv na dodir. U radu njemu dopunu predstavlja mogućnost komandovanja glasom. Revoluciju u klasi predstavlja mogućnost povezivanja automobila sa pametnim telefonom ili satom, pa je tako sa velike udaljenosti moguće zaključati ili otključati automobil, a kod verzija sa automatskim menjačem i startovati motor kako bi se ohladila ili zagrejala kabina.

213062 New Volvo XC40 exterior

close

Prijavite se i saznajte prvi!

sve o novom broju DriveIn magazina!

U svakom trenutku se možete odjaviti sa liste