Hyundai – Pozovi N radi brzine

Prvi Hyundai „hot heč“, model i30 N pokreće dvolitarski turbo motor od 275 konjskih snaga

Pri kreiranju prvog Hyundai sportskog kompakta, tri karakteristike su bile osnovne vodilje – ponašanje u krivini, brzina na stazi i svakodnevna upotrebljivost

Hyundai je predstavio dugo očekivanu sportsku verziju modela i30. Ona je ponela oznaku N, koja nije odabrana slučajno. Rodno mesto ovog modela je razvojni centar u gradu Namyang, usavršavan je na Nirburgringu, a slovo N oblikom podseća na najpoularniji tip krivine na trkačkoj stazi – šikanu. Za pogon je zadužen dvolitarski četvorocilindrični benzinski motor koji uz pomoć turbine oslobađa 275 konjskih snaga i 353 njutnmetra obrtnog momenta.

All New Hyundai i30 N 29

Nije sve u snazi, tako da N verzija modela i30 raspolaže sa još nekoliko aduta. U krivinama i na startu će od koristi biti diferencijal sa kontrolisanim proklizavanjem, kao i elektronski kontrolisano oslanjanje. Elektronski kontrolisan diferencijal će svakako biti koristan, jer se snaga preko šestostepene manuelne transmisije šalje na prednju osovinu.

All New Hyundai i30 N 7

U kabini se nalazi veliki displej iz standardnog i30, koji je u N verziji opremljen dodacima kao što je merač vremena po krugu, kao i pokazivač G sile u krivinama i na kočenjima. Standardno se nude točkovi prečnika 18 inča sa Michelin pneumaticima, a uz doplatu tu su 19-ice sa Pireli gumama visokih performansi.

All New Hyundai i30 N 26

close

Prijavite se i saznajte prvi!

sve o novom broju DriveIn magazina!

U svakom trenutku se možete odjaviti sa liste