Predstavljen subkompaktni krosover Toyota Aygo X

Potpuno nova Toyota Aygo X jedinstven je krosover u A-segmentu, dizajniran i proizveden u Evropi kako bi zadovoljio potrebe urbanog i prigradskog života u Evropi

Da bi potpuno novi Aygo X učinila najboljim izborom u segmentu, Toyota je širom kontinenta sprovela temeljno istraživanje o potrebama za gradsku vožnju, osluškujući želje kupaca za elegantnim, kompaktnim i samouverenim automobilom

Otkako je Aygo prvi put stigao na tržište 2005. godine, ne samo da je bio Toyotin najpristupačniji automobil u Evropi, već je i oduševio kupce svojim mladalačkim i zabavnim karakterom. Ovi kvaliteti su privukli Toyoti mnoge nove evropske kupce kojima je stil važan. Više nego ikad, novi Tojotini kupci zahtevaju sjaj, prepoznatljivost i priliku da pokažu svoj karakter. Nastavljajući razvoj na vodećoj ikoni stila A-segmenta, ED² je započeo dizajniranje koncepta automobila posebno za takve kupce.

toyota aygo x (3)

Smelo dvobojno rešenje za Aygo X, zajedno s novim konceptom korišćenja boja začina, stvara jedinstven vizuelni izgled koji privlači pažnju naglašavajući spremnost novog modela da krene u akciju. Nova klinasta linija krova takođe povećava dinamičnost i daje sportsku liniju. Na prednjoj strani, visokotehnološka svetla uklopljena su gore s poklopcem motora i formiraju oblik krila, dok su, na nižem delu, velika rešetka, svetla za maglu i zaštitni panel oblikovani kao dvostruki trapez koji je deo Aygovog identiteta, odajući utisak da je „spreman za polazak, bilo kuda“.

toyota aygo x (4)

Tema inspirisana začinima ne završava se na površini. Istaknuti detalji u unutrašnjosti takođe su u skladu s bojama eksterijera, i kabini daju prepoznatljiv dizajn, uključujući kontrolnu tablu i centralne elemente. Pažljiviji pogled na sedišta otkriva simbol „X“, diskretno prošiven na tkanini. Ime modela Aygo X je elegantno primenjeno i na prednjim svetlima ozbiljnog izgleda kako bi se naglasio snažan i jedinstven identitet.

toyota aygo x (5)

Sa 3.700 mm dužine, novi Aygo X je 235 mm duži od svog prethodnika, iako je međuosovinsko rastojanje povećano za samo 90 mm. Prednji prepust je za 72 mm kraći nego kod Yarisa, dok je maksimalna veličina točkova povećana na 18 inča. Dizajniran i za najuže gradske ulice, Aygo X istovremeno ima izuzetno mali krug okretanja od samo 4,7 m, jedan od najmanjih u klasi. U poređenju s modelom Aygo, ukupna širina karoserije povećana je za 125 mm, na 1.740 mm. Kao rezultat toga, prednja sedišta su pomerena napred za 20 mm, povećavajući prostor oko ramena za 45 mm.

toyota aygo x (1)

Prtljažni prostor je takođe vodeći u segmentu, sada sa 125 mm većom dužinom prtljažnika, i pametnim dizajnom prostora iza zadnjih sedišta, čime je kapacitet prtljažnika povećan za više od 60 litara - na 231 litar u poređenju s prethodnom generacijom. Istovremeno, rešenje krova pod nazivom Pagoda zadržava skladne ukupne dimenzije, pružajući udobnu i prostranu kabinu za vozača i putnike. Visina vozila je povećana za 50 mm, odnosno na 1.510 mm.