Iz Mercedesa stiže potpuno novi SL

Nova generacija Mercedes SL-a je razvijena u tesnoj saradnji sa AMG odeljenjem, a poruka je jasna – novi SL će imati osetno više sportskog karaktera od prethodnika

Za sada se novi Mercedes SL nudi sa V8 motorom u dva nivoa snage, a u najavi je i plag in hibridna verzija, ali za sada nisu poznate njene specifikacije

Na samom početku jedan podatak koji će da iznenadi i ozbiljne poznavaoce automobilskih dešavanja – manje od jednog procenta vozila koja danas prodaje Mercedes su sportski automobili. Od dva miliona prodatih vozila 2020. godine, prodato je svega 17.800 sportskih automobila. U tome se negde i krije razlog zašto iz Štutgarta malo češće ne stižu automobili kao što je model SL.

Mercedes SL (2)

Nemačka kompanija očigledno nema računicu da mnogo ulaže u ovaj deo tržišta. Ipak, u Štutgartu očigledno procejuju da automobili kao što je SL ili AMG GT moraju da postoje, jer oni samo svojim postojanjem stvaraju taj prestiž, koji između ostalog prodaje i ostale automobile.

Mercedes SL (5)

Zato se ovako moćni kabrioleti ne proizvode često, ali kada se promoviše novi SL to mora da bude nešto posebno, a tako je i ovaj put. Novi Mercedes SL je postavljen na kompletno novu platformu koja će biti iskorišćena i za budući AMG GT. Ona je izrađena od aluminijuma, naravno u kombinaciji sa čelikom i kompozitnim materijalima, a obezbeđuje 18 odsto veću čvrstinu od prethodnika.

Mercedes SL (4)

Novi Mercedes SL je u 2+2 konfiguraciji, s tim da su stručnjaci renomirane kompanije vrlo iskreni u samom startu – zadnja klupa je pogodna samo za osobe visine do 1,5 metara. Dakle za decu ili putne torbe. Krov je platneni. Iz Mercedesa poručuju da ovaj izbor nije učinjen zbog retro stila, naglašavajući da nikada neće igrati na kartu retro šarma. Platno je tu samo zbog uštede u masi, u ovom slučaju ušteda iznosi 21 kilogram u odnosu na čvrsti krov. Enterijer je većim delom preuzet iz najnovije S klase, posebno kada je u pitanju infotejment sistem.

Mercedes SL (18)

Za pogon je zadužen 4.0 V8 motor u dve verzije snage. Model SL 55 4MATIC raspolaže sa 469 konjskih snaga i do stotke ubrzava za 3,9 sekundi. Snažniji SL 63 4MATIC poseduje 577 konjskih snaga i ubrzava za 3,6 sekundi. Ako ste primetili oznake modela, da tačno je, novi SL je prvi u istoriji sa 4x4 pogonom. Najavljena je i kasnija promocija plag-in hibrida, ali za sada specifikacije nisu poznate.

Mercedes SL (15)