Kia Sorento zvanično predstavljen u Srbiji

Potpuno nova Kia Sorento je zvanično promovisana specijalizovanim medjima u Srbiji. Kijin najveći i najluksuzniji SUV model startuje sa cenom od 40.499 evra

Novi Sorento je u novoj generaciji se nudi i sa hibridnim pogonom, ali je i dalje u ponudi dizel verzija, koja je i najpristupačnija i za koju se očekuje da predstavlja okosnicu prodaje

Novi Sorento je prvo vozilo na Kijinoj platformi nove generacije za velike i srednje velike SUV modele. Zajedno sa dužom karoserijom koja omogućava maksimalno veliki prtljažni prostor, platforma garantuje to da je Sorento jedan od najsvestranijih i najprostranijih sportskih terenaca na tržištu, koji kupcima nudi i treći red sedišta. Unutrašnjost četvrte generacije Sorenta predstavlja iskorak u kvalitetu i dizajnu Kijinih kabina. Od prve generacije modela iz 2002. godine koja je putnicima nudila praktičnu, ali robusnu prostranost, Sorento danas nudi nešto što je moderno, poželjno i udobno.

kia sorento 65

Atraktivna, unapređena kabina predstavlja dizajn sledeće generacije, gde najviše odskaču dva digitalna displeja na intrument tabli. 12,3-inčna digitalna instrument tabla uparena je sa 10,25-inčnim displejom multimedije i navigacije na sredini centralne konzole. Ekrani jasno prikazuju informacije u vozačevom vidnom polju i kreiraju inovativno widescreen korisničko iskustvo. Brojnim funkcijama možemo upravljati pomoću novih tastera sa obe strane ekrana, koje ima i donji klima uređaj. Na kontrolnoj tabli odskaču i uspravni ventilacioni otvori sa hromiranim rubovima, a takve rubove možemo naći i na donjoj središnjoj konzoli.

kia sorento 61

Sorento Hybrid pokreće novi ‘Smartstream’ elektrifikovani pogon koji je kombinacija 1,6-litarskog T-GDi benzinskog motora sa litijum-jonskim polimer baterijskim sklopom kapaciteta od 1,49 kWh i 44,2-kilovatnim elektro motorom. Inteligentna konstrukcija Sorentove nove platforme omogućava postavljanje baterijskog sklopa ispod dna sa minimalnim uticajem na prostranost kabine ili prtljažni prostor.

kia sorento 24

Ovaj elektrifikovani motor sa 230 konjskih snaga i obrtnim momentom od 350 Nm kombinuje niske emisije CO2 i izuzetne mogućnosti. Novi 1,6-litarski T-GDi motor donosi Kijinu novu CVVD tehnologiju (Continuously Variable Valve Duration), koja otvaranje ventila vrši prema uslovima vožnje umesto uz stalno otvaranje ventila. To omogućava bolje performanse pri niskim i srednjim obrtajima i smanjuje potrošnju goriva.

kia sorento 14

U Evropi će biti na raspolaganju i Sorentov novi 2,2-litarski 4-cilindrični ‘Smartstream’ dizel motor sa 202 KS i obrtnim momentom od 440 Nm. Sa novim aluminijumskim blokom, koji je 19,5 kg lakši od čeličnog u prethodniku, novi motor je za 38,2 kg lakši od onog iz treće generacije Sorenta. Radi u kombinaciji sa Kijinim novim 8-stepenim menjačem sa dvostrukim „mokrim“ kvačilom (8DCT). Menjač 8DCT, koji je konstruisan kako bi pružao lagan prenos, karakterističan za klasične automatske menjače, u odnosu na uobičajenog 8-stepenog automatika ima manju potrošnju goriva.