Brzi voz iz Ingolštata – Novi Audi RS 3

Novi Audi RS 3 sa 2.5 motorom od 400 konjskih snaga i integralnim pogonom će biti prvi najlogičniji konkurent Mercedesu-AMG A 45 S

Od konkurenata ovaj model se izdvaja po tome što raspolaže sa petocilindarskim motorom, koji ima veoma dopadljiv zvuk, a tome konkurent iz Štutgarta ne može da parira na pravi način

U pitanju je poznati turbo petocilindarski agregat koji već pri 5.600 obrtaja oslobađa 400 konjskih snaga, ali rado se “vrti” i do 7.000 obrtaja. Podatak o obrtnom momentu je jednako impresivan – čak 500 njutnmetara je na raspolaganju od 2.250, pa do 5.600 obrtaja. Snaga se očekivano prenosi preko automatske transmisije do sva četiri točka. Sve to je dovoljno za sprint do stotke za samo 3,8 sekundi i maksimalnih 250 kilometara na čas. Performase petovratne verzije i sedana su veoma slične, jer je sedan svega pet kilograma teži.

RS356579

Dostupno je nekoliko modova vožnje. Comfort i Efficiency modovi mahom snagu prenose na prednju osovinu sve u cilju smanjenja potrošnje. Mod Auto traži “inteligentan” balans između pogona na prednjoj i zadnjoj osovini, sve zavisno od uslova vožnje, dok Dynamic mod više obrtnog momenta šalje na zadnju osovinu. Tu je i RS Performance mod, koji sve podređuje tome da iskusniji vozač na stazi iz automobila može da izvuče maksimum. Standardno RS 3 se nudi sa klasičnim pasivnim oslanjanjem, opciono se nude aktivni amortizeri, a u tom slučaju se i oni prilagođavaju pomenutim vozačkim modovima.

RS354947

U kabini je su učinjene izmene kojie RS 3 jasno distanciraju od civilne verzije. To se svakako najviše odnosi na prednja sportska sedišta. Vidljivi su i dodaci od ugljeničnih vlakana, koji dodatno podižu utisak kvaliteta i doprinose sportskom šarmu. Tu je i nezaobilazni Audi Virtual Cocpit. On se sastoji od digitalnih instrumenata u vidu monitora od 12,3 inča. On ima grafiku koja jasno upućije da je u pitanju RS verzija. Na sredini centralne konzole je ekran od 10,1 inča koji ima RS Monitor opciju, preko koje se prati pritisak u pneumaticima, kao i temperature kočnica, diferencijala, menjača i naravno motora.

RS355492 1