Toyota bZ4X – Najava električnog SUV modela

Modelom bZ4X, Toyota je najavila ulazak u svet električnih automobila. Novitet u salone stiže tokom 2022. godine, a deo je plana da do 2025. godine bude predstavljeno sedam elektrifikovanih Toyota automobila

To je samo deo plana koji podrazumeva čak 15 električnih automobila, koliko Toyota ima u planu da promoviše u svojim dugoročnim planovima

Za sada je samo koncept, ali Toyota bZ4X u salone stiže već sledeće godine. Nadamo se da će dotle za serijsku verziju biti osmišljeno neko ime koje se malo lakše pamti. Za sada je o novitetu malo poznato. Nisu dostavljene čak ni dimenzije, a pretpostavka je da je reč o električnom modelu gabarita najbliskijih modelu RAV4.

Toyota BZ concept 8

Toyota bZ4X je bazirana na novoj platformi razvijenoj za električne modele, a koja je nastala u saradnji sa kompanijom Subaru. Nije dostupno mnogo podataka, ali za sada je saradnja sa Subaru-om garancija da će biti dostupna i 4x4 verzija. Konkretnih podataka nema, ali Toyota inženjeri najavljuju da će ovaj električni SUV kompaktnih dimenzija na zadnjoj klupi imati istu količinu prostora kao luksuzna limuzina Lexus LS.

Toyota BZ concept 9

Nema najave o kapacitetu baterije i snazi motora, a najavljeno je da će biti dostupno solarno dopunjavanje baterije. Naravno, na to ne treba računati kao nešto što će u svakodnevnoj vožnji da doprinese povećanju autonomije, ali će sigurno donekle uticati na potrošnju energije i omogućiti klimatizaciju vozila dok je parkirano.

Toyota BZ concept

Kabina predstavlja mnogo više inovacija kada su Toyota standardi u pitanju. Svakako najviše pažnje privlači upravljač. Ovakvo rešenje je omogućeno jer je primenjen “by wire” sistem upravljanja, a ne nazubljena letva i klasični servo upravljač. Zahvaljujući tome upravljanje je progresivno, pa na parkingu neće biti neophodno kretanje upravljača veće od 90 stepeni.