Predstavljen je novi Peugeot 308 – Evolucija klase

Potpuno novi Peugeot 308 predstavlja evoluciju prethodnika, promovišući najnoviji dizajn francuske kompanije, kao i napredna rešenja pogona u vidu plag in hibrida

I pored aktuelnih trendova, Peugeot je odlučio da za sada u ovoj klasi jedna od opcija ostane i dizel motor, što pozdraviti kupci na mnogim tržištima, uključujući i naše

Promocijom nove verzije modela 308, Peugeot nije primenio neka revolucionarna rešenja, kao na primer Citroen čiji novi C4 je transformisan u krosover, a što se nezvanično najavljuje i kada je Renault Megane u pitanju. Peugeot 308 je ostao tipičan predstavnik C segmenta. Štaviše, novi 308 je baziran na istoj paltformi kao i prethodnik, ali pošto je ona radikalno unapređena i modifikovana.

New Peugeot 308 2021 9

Sa dizajnerske tačke gledišta novi Peugeot 308 ne donosi revoluciju, ali ne može se ni osporiti da je jedan od najatraktivnijih modela trenutno na tržištu. Primenjena su dobro poznata stilska rešenja u poput prednjih LED svetala u obliku kljova, tu su oštro stilizovane prednje svetlosne grupe, agresivna maska hladnjaka, a novi 308 je i prvi Peugeot koji je poneo novi amblem kompanije.

New Peugeot 308 2021 11

Enterijer je stilizovan po ugledu na aktuelne Peugeot trendove. To znači da su instrumenti pozicionirani iznad nešto manjeg obruča upravljača. Naravno, instrumenti su potpuno digitalizovani, a dostupno je nekoliko modova njihovog prikaza. I centralnom konzolom dominira ekran osetljiv na dodir, a zadržani su klasični prekidači u vidu dirki klavira, što je sada već tradicionalno Peugeot rešenje. Ističemo da i pored atraktivnog dizajna, novi Peugeot 308 poseduje prtljažnik zapremine čak 412 litara.

New Peugeot 308 2021 14

Ponuda motora je veoma bogata, a sastoji se od dva benzinska, jednog dizel motora i dve opcije hibridnog pogona. Osnova je dobro poznati 1.2 trocilindrični turbo banzinski agregat u verzijama od 110 ili 130 konjskih snaga. Slabiji se nudi sa šestostepenim manulenim menjačem, dok je kod snažnijeg opcija i osmostepena automatika. Pokretanju dizel verzije je namenjen 1.5 četvorocilindraš od 130 konjskih snaga.

New Peugeot 308 2021 21

Veliku pažnju privlače i dve opcije hibridnog pogona, a obe su plag in tipa. Osnovni raspolaže sa 180 konjskih snaga, a kombinuje benzinski motor od 148 konjskih snaga i elektromotor od 109 KS. Snažniji plag in hibrid od 225 KS pokreće benzinski motor od 178 konjskih snaga i isti elektromotor. Obe verzije imaju bateriju koja u elektro modu obezbeđuje autonomiju za 60 pređenih kilometara.

New Peugeot 308 2021 13