Kia EV6 – Ulazak u svet električnih automobila

Nova Kia EV6 je prvi predstavnik korejske kompanije u klasi potpuno električnih automobila, a bazirana je na potpuno novoj platformi

Ovim modelom Kia najavljuje električnu ofanzivu, tokom koje će do 2027. godine biti predstavljeno sedam novih potpuno električnih modela, a svi će nositi oznaku EV

Kako je u pitanju potpuno električni model koji je u startu tako razvijen, a ne verzija naknadno prilagođena da koristi električnu energiju, primenjena je potpuno nova platforma. To se donekle primećuje i kada je dizajn u pitanju. Kia model EV6 po formi predstavlja klasičan gradski krosover, ali izgled jasno upućuje na potpuno odsustvo motora sa unutrašnjim sagorevanjem. Prednji deo automobila je prilično originalno stilizovan, a to je posledica činjenice da je električnim automobilima potrebno znatno manje vazduha. Dizajneri su se svakako potrudili da i zadnji deo karoserije bude prilično originalan.

kia ev6 (4)

Unutrašnjost je savremena ali ne i revolucionarna. Zapravo, sve je u skladu sa najsavremenjim trendovima i potpuno prilagođeno masovnoj proizvodnji. Kokpitom dominira atraktivan jednodelni monitor koji je blago zakrivljen. On omogućava rukovanje svim sistemima, ali i pored toga se na centralnoj konzoli našlo dovoljno prostora za izdvojene najvažnije komnade klimatizacije i muzičkog sistema. Pomenimo i to da su sedišta izrađena od reciklirane plastike.

kia ev6 (3)

Za sada nije mnogo poznato kada je pogon u pitanju. Ipak, s obzirom da je u pitanju ista platforma kao i kada je Hyundai Ioniq 5 u pitanju, pretpostavka je da će motori i baterije biti isti. To znači opciju između motora od 168 ili 215 konjskih snaga, a pretpostavka je da će se u ponudi naći i verzija sa dva motora i 4x4 pogonom, ali za sada još nema zvaničnih podataka.

kia ev6 (1)