Evolucija i revolucija – Novi Nissan Qashqai

Predstavljen je potpuno novi Nissan Qashqai. Odlikuje ga evolucija po pitanju dizajna, ali i prava revolucija kada je tehnološki napredak u pitanju

Očekivano, potpuno novi Nissan Qashqai je raskrstio sa dizel tehnologijom, a ljubiteljima ekonomične vožnje sada će biti namenjen potpuno novi hibridni pogon

Kada je dizajn karoserije u pitanju, nema mnogo iznenađenja, jer novi Qashqai predstavlja samo evoluciju dosadašnjeg dizajna. Već na prvi pogled je potpuno jasno o kom modelu je reč, a Nissan-ovi stručnjaci su potvrdili da je to bila i želja. Naime, prethodnik je bio do te mere uspešan, da bi napuštanje proverene formule verovatno bila greška.

All NewNissanQashqai Exterior21

Novitet je, ipak, neznatno porastao - 35 milimetara u dužinu i 32 milimetra u širinu. Sve to će poboljšati ponudu prostora, a povećano međuosovinsko rastojanje je tu da obezbedi dodatnih 28 milimetara prostora za noge na zadnjoj klupi. U ponudi se nalazi 11 boja, od kojih se pet može kombinovati sa drugom nijansom krova, što daje ukupno 16 kolornih kombinacija. U ponudi su točkovi od 17 do 20 inča, što je broj više od prethodnika.

New Nissan Qashqai SUV 2021 7

Veća revolucija se krije u kabini. Analogni instrumenti su zamenjeni monitorom od 12,3 inča, koji može da se prilagođava tako da prikazuje podatke o vožnji, klasične instrumente, mapu satelitske navigacije… Njemu u vožnji asistira i hed-ap displej. Na centralnoj konzoli je takođe monitor, osetljiv na dodir. I pred detaljne digitalizacije, osnovne komande muzičkog sistema se nalaze ispod ekrana, a tu su i klasične komande klimatizacije.

New Nissan Qashqai SUV 2021

Novi Qashqai je ostao bez dizel motora. Osnovu predstavlja poznati 1.3 turbo benzinac u verzijama od 138 i 156 konjskih snaga. On je uparen sa blagom hibridnom tehnologijom koja dodaje 22 kilograma na masu automobila, ali obara CO2 emisiju za četiri grama.

New Nissan Qashqai SUV 2021 4

Najveća novost je potpuno novi hibrid koji sačinjava benzinski 1.5 turbo motor i elektromotor snage 184 konja sa 330 njutnmetara obrtnog momenta. Nije u pitanju hibrid na kakve smo navikli. Naime, benzinski motor nikada ne pokreće prednje točkove, već samo dopunjuje manju bateriju, dok je za pogon zadužen isključivo elektromotor. Ipak, baterija je skromnog kapaciteta, pa je autonomija u električnom modu svega 1,6 kilometara. Nov koncept hibridnog pogona obezbeđuje, po rečima Nissan inženjera, agilnu vožnju, sličnu električnim automobilima.

New Nissan Qashqai SUV 2021 6