MCLaren Artura – Smena u srednjoj klasi

Novi Mc Laren Artura će u gami britanskog proizvođača zameniti modele na bazi 570S, a biće pozicioniran ispod hiper modela 720S i 765LT

Novim modelom McLaren najavljuje i sve ozbiljniju elektrifikaciju, koja će postati sastavni deo klase superautomobila

Potpuno novi model Artura je baziran na novoj platformi. U pitanju je šasija izrađena od ugljeničnih vlakana, a koja je po rečima inženjera renomirane britanske kompanije, lakša i čvršća od prethodne. Srce ovog automobila predstavlja trolitarski V6 motor koji zahvaljujući twin-turbo tehnologiji raspolaže sa 577 konjakih snaga i 585 njutnmetara obrtnog momenta.

McLaren Artura 2021 7

Benzinskom agregatu asistira elektromotor od 94 konjske koji predstavlja deo plag in hibridnog sistema koji je zadužen za pogon ovog automobila. Sistem saradnjom benzinskog i električnog motora generiše maksimum od 671 konjske snage i 720 njutnmetara obrtnog momenta. Sasvim dovoljno snage, pogotovo ako se uzme u obzir perolaka konstrukcija i skromna masa automobila od 1.395 kilograma.

McLaren Artura 2021 19

McLaren Artura je, kao i svi plag-in hibridi, sposoban da se kreće isključivo na električnu energiju, a u ovom modu je u stanju da prevali distancu od 30 kilometara. Ubrzanje do sto kilometara na čas traje svega tri sekunde, dok se 200 kilometara na čas dostiže za 8,3 sekunde. Maksimalna brzina premašuje 320 kilometara na čas. I pored performasi, ovaj plag-in hibrid može da se pohvali i skromnom emisijom CO2, od 129 grama po pređenom kilometru. Naravno, nikako u sportskim uslovima vožnje.

McLaren Artura 2021 23