Novi kralj trkališta – Porsche 911 GT3

Ako je potrebno nabrojati top pet automobila namenjenih istinskim ljubiteljima brzine, koji svoje znanje praktikuju da povremeno provere na nekoj stazi, na spisku svakako mora da se nađa o Porsche 911 GT3

U pitanju je automobil koji se ne hvali brojevima ili nekim simpatičnim dizajnerskim detaljima, u pitanju je istinski trkač maksimalno prilagođen ekstremnim uslovima vožnje

Novi 911 GT3 je razvijen u tesnoj saradnji sa Porsche trkačkim odeljenjem. Pogon obezbeđuje atmosferski visokoturažni motor koji iz šest cilindara u bokser konfiguraciji i četiri litra radne zapremine, oslobađa 503 konjske snage. Novi GT3 je zapravo jedina 911-ica u novoj 992 generaciji koji nema turbo punjač.

Porsche 911 GT3 3

Snaga se na zadnju osovinu prenosi preko sedmostepene PDK automatike sa dvostrukim kvačilom. Olakšana karoserije i munjevita automatika omogućili su da ovaj automobil, i pored skromnije snage, do sto kilometara na čas stiže za samo 3,4 sekunde. Novi 911 GT3 je zaista pravi trkač, a ne šminker koji se “hvali” brojkama. Iako je sedmostepena automatika savršena po svim aktuelnim standardina, u ponudi će se naći i manuelni šestostepeni menjač, namenjen najokorelijim vozačkim puritancima.

Porsche 911 GT3 7

Novi 911 GT3 raspolaže dvadesetoinčnim točkovima na prednjoj osovini i broj većim na zadnjoj. Iza njih se standardno nalaze smeštene čelične kočnice, dok se uz doplatu nude diskovi od ugljenik-keramike. Olakšavanje karoserije je primenjeno gde god je bilo moguće. Stakla su tanja, veći deo komponenti karoserije je od kompozitnih materijala, a točkovi su izrađeni kovanjem.

Porsche 911 GT3

Podrazumeva se da je izmenjena i aerodinamika. Zadnjim delom dominiraju difuzor i veliki spojler. Spojler ima nagib koji može da se podešava, što iskusnijim vozačima omogućava da kontrolišu količinu “gripa” na zadnjoj osovini i da na taj način automobil prilagođavaju konfiguraciji staze. Porsche-ov test vozač Lars Kern je ovim modelom na Nirburgringu postigao vreme od 6 minuta i 59 sekundi, što je za 17 sekundi bolje od prethodnog GT3.

Porsche 911 GT3 interior pics 2