DS 4 – Novo viđenje luksuza u klasi krosovera

Potpuno novi DS 4, za razliku od prethodnika koji je konkurisao u standardnoj premijum “golf” klasi, sada predstavlja atraktivni i praktični krosover

DS 4 platformu deli sa modelima kao što je Citroen 3008, ali to ne znači da između ovih modela postoje bilo kakve vizuelne sličnosti

Potuno novi DS 4 se dizajnerski pomalo oslanja na DS7. Prednjim delom dominiraju atraktivne svetlosne grupe sa originalnim dnevnim LED svetlima, a isto bi moglo da se kaže i za zadnji deo karoserije. Novitet je prilično originalan i predstavlja pravo osveženje. Istina, iako dizajneri naglašavaju da novi DS 4 pripada klasi krosovera, pitanje je zapravo šta danas predstavljaju krosoveri, jer oni po svojoj konstrukciji i dizajnu više podsećaju na neke atraktivnije karavane ili shooting brake modele. Pomenimo ručice za otvaranje vrata koje se utapaju u karoseriju i točkove od 20 inča.

DS4(1)

Enterijer je u skladu sa očekivanjima i predstavlja pravu pobedu digitalne nad analognom tehnologijom. Instrumente menja ekran, takođe se jedan ekran nalazi na vrhu centralne konzole, a klasični prekidači mogu da se nabroje na prste jedne ruke. Nema ni ručice menjača, a neće je biti ni u jednoj verziji, jer su svi modeli opremljeni poznatom PSA osmostepenom automatikom. Od inovacija pomenimo head up displej koji se ne projektuje na vetrobran, već ga vozač vidi kao da se nalazi ispred vozila, što omogućava lakše refokusiranje pogleda sa puta na važne informacije.

DS4Cross

Baziran na postojećoj platformi, novi DS 4 se ne nudi u električnoj verziji, a od ekoloških verzija tu je plug in hibrid koji pokreće 1.6 benzinski agregat koji uz pomoć elektromotora raspolaže sa 223 KS, a u električnom modu može da prevali 50 kilometara puta. Od motora tu su još poznati benzinski trocilindraši i četvorocilindraši od 129, 178 i 223 konjske snage, kao i HDI dizel od 128 KS.

DS4Cross