Mercedes EQA - Premijum ulaznica u svet elektro automobila

Mercedes EQA je prvi potpuno električni član segmenta kompaktnih Mercedes-Benz vozila. Bliskost sa modelom GLA donosi sve karakteristike tog vozila, u ovom slučaju kombinovanog sa efikasnim električnim pogonom

Mercedes-EQ ne vidi ključ većeg dometa isključivo kroz veće baterije, nego u sistematskom poboljšanju efikasnosti svih komponenti vozila

Mercedes EQA je na trzištu dostupan kao EQA 250 snage 140 kW i dometom prema NEDC od 486 kilometara. Naknadno će uslediti dodatne verzije u cilju ispunjavanja specifičnih zahteva kupaca. One će s jedne strane obuhvatiti seriju još dinamičnijih modela sa pogonom na sva četiri točka, dodatnim električnim pogonom (eATS) i snagom od 200 kW ili više, a sa druge strane verziju sa dometom većim od 500 kilometara.

20C0579 036

Navigacija sa električnom inteligencijom izračunava putanju koja će vas najbrže dovesti do odredišta, uzimajući u obzir vremena punjenja, uklanjajući tako stres kod planiranja rute za vozača. Na osnovu kontinuiranih simulacija dometa, sistem uračunava sva neophodna zaustavljanja zbog punjenja, kao i brojne druge faktore, poput topografije i vremena. Takođe je u stanju da dinamički reaguje na promene, na primer na stanje u saobraćaju ili lični stil vožnje.

Niski koeficijent otpora vazduha donosi visoku efikasnost - nešto što je posebno važno kod električnih vozila. EQA je prvi Mercedes-EQ model čiji se aerodinamički razvoj u potpunosti odvijao digitalno. Sledeća merenja obavljena u vazdušnom tunelu pokazala su vrednost Cd od 0,28, čime su potvrdili visok kvalitet numeričke simulacije. Čeona površina A iznosi 2,47 m2. Među najvažnijim aerodinamičkim merama su potpuno zatvoreni sistem upravljanja vazduhom za hlađenje u gornjem delu, aerodinamički efikasni prednji i zadnji branici, vrlo glatka, gotovo potpuno zatvorena donja ploča, posebno optimizovani Aero točkovi i posebno prilagođeni spojleri za prednji i zadnji točak.

20C0579 057

Brojni su pokazatelji električnog karaktera EQA u unutrašnjosti. U zavisnosti od linije opreme, oni mogu uključivati pozadinski osvetljene ukrasne elemente – što predstavlja premijeru za Mercedes-Benz. Dalji ekskluzivni detalji uključuju rose gold ukrasne elemente na ventilacionim otvorima, sedištima i ključu vozila. Specijalni model Edition 1 dodatno poseduje perforirana kožna sedišta kroz koja se vidi tkanina u karakteritičnoj Mercedes-EQ plavoj boji. Instrumenti, sa svojim ekranima specifičnim za električna vozila, imaju istu šemu boja sa rose gold i plavim detaljima. Pločica Mercedes-EQ na medijskom displeju može se koristiti za pozivanje menija koji se odnose na opcije punjenja, potrošnju i protok električne energije.