Renault 5 nastavlja život kao električni automobil

Kao deo programa elektrifikacije, Renault je otkrio futuristički orijentisanog nasledika kultne “petice”, koji je predstavljan kao potpuno električni gradski model

Do 2025. godine Renault planira predstavljanje još 14 novih modela, od kojih će sedam biti potpuno električno, ili u verziji sa hibridnim pogonom

Evo lepih vesti za mnoge ljubitelje i klubove ljubitelja Renault-a 5 širom sveta – legendardni francuski supermini će nastaviti život, ali od sada kao električni automobil. Slično kao i novi Fiat 500 i nova “reno petica” će biti ponuđena u verziji sa lokalno nultom emisijom izduvnih gasova, što je očigledno trend koji je najlogičniji kada su gradski automobili u pitanju. Njima nije neophodna prevelika autonomija, punionica ima dovoljno, a i pomažu u eliminaciji zagađenja u gradskim jezgrima.

Renault5Prototype9hr0014012021(2)

Inače, naslednik kultnog Renault modela se stilski na njega prilično oslanja. Ipak, to nije učinjeno na način da novitet igra na kartu retro šarma. Naprotiv, novi Renault 5 je veoma moderan automobil, koji samo u nekim stilskim detaljima i po obliku neodoljivo podseća na popularnog pretka. Ta sličnost se ogleda prvenstveno u obliku prednjih i zadnjih svetlosnih grupa, iako su one neuporedivo savremenije. Tu je I otvor za ventilaciju na prednjoj “haubi”, s tim da je sada to konektor za dopunjavanje baterije.

Renault5Prototype9hr0014012021(10)

Potpuno je jasno da će novi Renault 5 biti okrenut lifestyle segmentu tržišta, pogotovo ako još neki od detalja viđenih na ovom prototipu zažive u serijskoj proizvodnji. Pritom, prvenstveno mislimo na platnom presvučeni krov i detalj francuske zastave na kućištima spoljašnjih retrovizora. Za sada nije poznato ništa u vezi specifikacija, ali sasvim je uzvesno da će novitet koristiti već proverenu elktričnu tehnologiju koja se odavno nalazi u serijskoj proizvodnji.

Renault5Prototype9hr0014012021(4)
Renault5Prototype9hr0014012021(8)
Renault5Prototype9hr0014012021(5)