Noćna mora za Bugatti – Hennessey Venom F5

Posle promocije studijskog modela pre tri godine, iz američke kompanije Hennessey stiže serijska verzija hipersportskog modela koji nosi oznaku Venom F5

Ova tjunerska kuća će morati još dugo da radi na imidžu kako bi bila ravnopravna sa evropskim proizvođačima superautomobila, ali bar po pitanju brojeva, čini se da ih je potukla do nogu

A kod modela Hennessey Venom F5 sve se vrti oko brojeva. Ubrzanje do sto kilometara na čas traje 2,6 sekundi, do dvesta kilometara na čas je potrebno 4,7 sekundi, da bi se već posle 8,4 sekunde Venom F5 kretao brzinom od 300 kilometara na čas! Očigledno je da prilikom ubrzanja do sto kilometara na čas prepreka za bolji rezultat nije snaga motora, već njen prenos do podloge.

HennesseyVenomF5 serijski (1)

A snage ima u izobilju. Nju “proizvodi” V8 agregat od 6,6 litara koji oslobađa 1.817 konjskih snaga i 1.617 njutnmetara obrtnog momenta. Kada se tome doda podatak da automobil ima masu od svega 1.360 kilograma, računica je jasna. Recimo da je Bugatti Chiron oko 300 konjskih snaga slabiji i ima nekoliko stotina kilograma veću masu. Očekujemo svakako po početku prodaje i interesantne testove ubrzanja na You Tube-u.

HennesseyVenomF5 serijski (3)

Pored snage proizvođač obećava i odlične vozne karakteristike, a prema njihovim obećanjima, Venom F5 neće biti samo igračka za uživanje u ubrzanjima, jer ovaj automobil će imati i “pravu” brzinu na stazi. Nažalost, mali broj će biti u prilici da u ovom ekskluzivnom automobilu uživa. Svega 24 primerka, koliko će biti proizvedeno, će se prodavati po ceni od 2,1 milion dolara.

HennesseyVenomF5 serijski (2)
HennesseyVenomF5 serijski (5)