BMW iX otvara novo poglavlje auto industrije

Promocijom modela iX, BMW na tržište plasira superluksuzni potpuno električni SUV model, koji pored naprednog pogona donosi i inovativan nivo atonomne vožnje i povezanosti

Model iX nije još u formi serijskog automobila, ali ne predstavlja ni daleku budućnost. U naradnih 12 meseci su u planu finalna usavršavanja, a potom sledi serijska proizvodnja

BMW iX je inovativan na mnogo načina. Naravno, prva vest je da je u pitanju potpuno električni automobil, ali neki drugi detalji su možda još značajniji. Ovaj model će biti kompatibilan sa 5G tehnologijom, što će omogućiti potpuno nov nivo autonomne vožnje. Pored toga, sposobnost obrade informacija će biti neuporedivo veća od bilo kog do sada predstavljenog serijskog modela u bavarskoj fabrici. To će doprineti znatno većoj količini procesuiranih informacija dobijenih od senzora, a time i potpuno nov nivo aktivne bezbednosti i komfora vožnje.

BMW iX SUV 2020 3

BMW iX je baziran na potpuno novoj platformi koja kombinuje aluminijumske profile sa jezgrom od ugljeničnih vlakana, što ovom modelu daje izvanredan odnos mase i čvrstine. Kao i kod svakog savremenog električnog automobila, baterija je smeštena u podu automobila, tako da ne utiče nepovoljno na težište. Za pogon su zadužena dva motora smeštena na osovinama. Za sada nisu poznati precizni podaci, osim da je reč o novoj generaciji elektromotora manjih dimenzia, ali veće snage nego u postojećim modelima sa i oznakom.

New BMW iX electric SUV 2020 12

Novi električni SUV će raspolagati sa oko 500 konjskih snaga i 4x4 pogonom, što će obezbeđivati ubrzanje do sto kilometara na čas za menje od pet sekundi. Najvažniji podatak je taj da će baterija da obezbeđuje autonomiju od 600 kilometara, što je kod velikog i luksuznog SUV modela koji je kao stvoren za putovanja veći prioritet nego kod gradskih automobila. Baterija će na brzom punjaču do 80 odsto kapaciteta moći da se dopuni za 40 minuta, dok je za potuno punjenje od 0 do 100 odsto na kućnom wallbox punjaču potrebno 11 sati.

New BMW iX electric SUV 2020 11

Pored ovih tehnologija BMW iX će posedovati još mnoge druge sitnice. Tu je nova maska presvučena specijalnim polikarbonatnim filmom koji omogućava samozaceljenje manjih ogrebotina. Tu su i zvanično najuže svetlosne grupe u BMW istoriji i po prvi put na neki model bavarske kompanije ugrađene kvake na vratima utopljene u karoseriju, što je ustupak estetici i aerodinamici. Od podataka je poznato još i to da će BMW iX imati gabarite modela X5, dok će međuosovinsko rastojanje obezbediti prostranu kabinu, a kokpit je, razumljivo, potpuno digitalizovan. Sve ove inovacije i napredna tehnika nikada u samom početku nisu dolazili besplatno, pogotovo kod premijum proizvođača, tako da je za BMW iX najavljena cena izražena šestocifrenim brojem.

New BMW iX electric SUV 2020 6
New BMW iX electric SUV 2020 14