Predstavljen je kralj “golf” klase – Golf R

R verzija osme generacije Volkswagen Golfa je najsnažniji model u istoriji kompanije. Pokreće ga poznati benzinski četvorocilindrični 2.0 turbo motor, ali u verziji od 316 konjskih snaga

Za razliku od modela GTI, Golf R snagu do podloge prenosi mnogo efikasnije - preko sva četiri točka. Ipak, to ne znači da su ljubitelji zabave uskraćeni, jer tu je i specijalni Drift mod, koji veći deo snage šalje na zadnju osovinu

Novi Golf R ne predstavlja revoluciju u odnosu na prethodnika, već donosi pobiljšanja na svim poljima. Poznati motor je pojačan tako da sada raspolaže sa dodatnih 20 KS i dodatnih 20 njutnmetara, za ukupnih 316 KS i 420 njutnmetara. Snaga se do sva četiri točka prenosi preko sedmostepene automatike sa dvostrukim kvačilom, a ubrzanje do sto kilometara na čas traje svega 4,7 sekundi. Maksimalna brzina je limitirana na 250 kilometara na čas, a doplatom za R-Performansce paket, oslobađa se maksimalnih 270 kilometara na čas.

New Volkswagen Golf R 3

Snaga bez kontrole na znači mnogo, tako da je tu još puno dodatnih poboljšanja. Oslanjanje je niže za 20 milimetara u odnosu na standardni model, opruge i stabilzatori su čvršći, elektronska kontrola stabilnosti ima više modova rada, a distribucija obrtnog momenta ne raspodeljuje prenos snage samo između prednje i zadnje osovine, već i između zadnjih točkova. Sve to doprinosi boljem prenosu snage na izlascima iz krivina.

Volkswagen Golf R 2020 hot hatch 3

Pored uobičajenih Comfort, Sport i Race modova vožnje, tu je sada i Special mod, posebno prilagođen stazi Nirburgring, što nije novost u ponudi. Takođe, tu je i Drift mod koji ne samo da više snage prenosi na zadnju osovinu, već utiče i na druge paramtre, kako bi manje iskusnim vozačima olakšao bočno proklizavanje kroz krivinu. Novi su i prednji kočioni diskovi prečnika čak 18 inča.

Volkswagen Golf R 2020 hot hatch 6

Izmene na kraoseriji, po tradiciji, nisu preterano naglašene. Tu je četvorostruki završetak izduvnog sistema i agresivan difuzor, a uz doplatu se nudi bučniji i laganiji Akrapovič izduvni sistem, uz koji u paketu dolaze i točkovi od 19 inča. Izmene u kabini su možda očiglednije, a svakako su najupadljivija ekstremno sportski oblikovana prednja sedišta sa izvezenim R logom.

Volkswagen Golf R 2020 hot hatch 2
Volkswagen Golf R 2020 hot hatch