Megane eVision – Budućnost Renault-ove kompaktne klase

Predstavljanjem studije Megane eVision, Renault jasno nagoveštava velike promene u ponudi modela u C tržišnom segmentu, što dovodi u pitanje i budućnost modela Megane u obliku u kojem ga poznajemo

Sve ove promene u ponudi u Renault salonima će se desiti mnogo ranije nego što bi na prvi pogled moglo da se čini, jer je serijska verzija modela Megane eVision najavljena već za sledeću godinu

Poslednjih godina Renault je mnogo profitirao zahvaljujući ulasku u SUV segment, a i šef dizajna francuske kompanije Lauren van Acker je nedavno izjavio da bi troškovi razvoja kompaktnih porodičnih hečbek modela mogli mnogo bolje da se iskoriste, a ta sredstva bi, po njegovim rečima, trebalo usmeriti u razvoj električnih vozila. Potuno je jasno da je van Acker mislio prvenstveno na model Megane. Ovaj kompakt je četvrt veka bio nosilac prodaje, ali tržište se menja, a klasa krosovera i električnih vozila polako preuzima primat.

Renault Megane eVision 2020 2

Studija Megane eVision predstavlja jasan odgovor na ovakva tržišna kretanja. U pitanju je krosover ukupne dužine 4,2 metra, što ga čak čini nešto kompaktnijim od aktuelne verzije modela Megane. Naravno, zahvaljujući većoj visini i potpuno novoj električnoj koncepciji, kabina će ponuditi poboljšan nivo prostranosti. Upotrebljena je nova CMF-EV platforma u potpunosti namenjena električnim vozilima, tako da je supertanka baterija smeštena u podu vozila, pa ne zauzima koristan prostor, a manje dimenzije elektromotora u odnosu na motore sa unutrašnjim sagorevanjem, takođe oslobađaju dodatni prostor.

Renault Megane eVision 2020 5

Za sada se pominje ugradnja elektromotora od 214 KS koji će da pokreće prednje točkove i obezbeđuje ubrzanje do sto kilometara na čas za manje od osam skundi, a platforma podržava i kreiranje snažnijih 4x4 modela sa dva elektromotora. Još nisu poznati precizni parametri, ali za sada se barata nekim okvirnim podacima o autonomiji većoj od 400 kilometara i punjenju baterije do 80 odsto kapaciteta za oko 40 minuta, naravno na brzom punjaču.

Renault Megane eVision 2020 4
Renault Megane eVision 2020