Predstavljen je potpuno novi Rolls Royce Ghost

Posle 11 godina proizvodnje, iz kompanije Rolls Royce stiže zamena za model Ghost, zvanično najuspešniji model u 116 godina dugoj istoriji renomirane britanske kompanije

Iako je u potpunosti nov, a ne samo modifikovana verzija prethodnika, novi Rolls Royce Ghost se oslanja na proverene dizejnerske i konstruktorske principe

Kada je prvi put predstavljen, model Ghost je imao namenu da tržištu ponudi nešto kompaktniji model od Phantom-a, koji će biti izbor nešto mlađih vozača. To je upravo bio onaj deo tržišta koji je do tog trenutka eksploatisao uglavnom samo Bentley. Ova odluka se pokazala kao pun pogodak, jer Ghost je postao najprodavaniji automobil u 116 godina dugoj istoriji britanske kompanije. Ono što je najvažnije, on je tako pozicioniran da nimalo nije narušio renome brenda.

Rolls Royce Ghost 2020 10

Sve su to bili razlozi da se projektovanju naslednika pristupi sa mnogo pažnje. Posle 11 godina naslednik nije mogao da se tehnički oslanja previse na prethodnika, već je za njegov razvoj upotrebljena potpuno nova aluminijumska platforma koju koriste i modeli Phantom i Cullinan. Naslednik je osetno većih dimenzija. Sa ukupno 5.635 mm je duži je za 89 milimetara, a širi za čak 30 milietara od prethodnog Ghost-a.

Rolls Royce Ghost 2020 28

Postoji samo jedan motor u ponudi. U pitanju je V12 od 6,75 litara radne zapremina, koji raspolaže sa 563 konjske snage. On je pozicioniran iza prednje osovine, a konstruktori su uspeli da postignu savršen balans po osovinama 50:50. Snaga se prenosi do sva četiri točka preko osmostepene automatske transmisije, a snaga i obrtni moment od 850 njutnmetara ubrzavaju ovu 2.490 kilograma težak automobil za samo 4,8 sekudi. Pomenimo i to da je novi Ghost prvi Rolls Royce u istoriji sa upravljanjem na sva četiri točka. To će unaprediti vozne karakteristike, ali i olakšati manevrisanje u gradskim uslovima.

Rolls Royce Ghost 2020 27

Naravno, nije u pitanju sportski automobil, već je sve podređeno udobnosti. Snaga je tu tek da se nađe… Čak 100 kilograma zvučnoizolujućih materijala je utrošeno kako bi se snizio nivo buke u vožnji. Dovoljno je reći da su kanali za prolaz vazduha za grejanje i klimatizaciju posebno oblikovani i polirani, kako bi se nivo buke dodatno redukovao. Posebna pažnja je posvećena udobnosti. Primenjeno je revolucionarno Planar Suspension System oslanjanje. Ono je izvedeno u vidu dvostrukih ramena, gde gornje rame ima sopstveni amortizer. Na taj način se mehaničkim putem dodatno “umekšava” vožnja. Dodajmo to da su tu u brojne softverske “sitnice” poput kamere iza vetrobrana koja prati put ispred vozila i u skladu sa tim upravlja radom oslanjanja.

Rolls Royce Ghost 2020 5

Komforu doprinose brojne druge stvari. Vrata su sada potpuno automatizovana, a zatvaraju se pritiskom na prekidač. Kabina je uređena u retro minimalističkom stilu, ali bez ikakvih ušteda. Za oblaganje unutrašnjosti je utrošeno čak 20 komada goveđe kože, a iz kompanije Rolls Royce poručuju da se svaki automobil izrađuje po narudžbini, a da je nivo personalizacije takav, da je malo verovatno da će biti proizvedena dva idetična Ghost-a.

Rolls Royce Ghost 2020 6