Četvrta Toyota Yaris kreće u tržišni pohod

Potpuno nova, četvrta generacija Yarisa je automobil koji odgovara na zahteve gradskog života, ali i pruža užitak na otvorenom drumu ili auto-putu

Osmišljen je da bude okretan u gustom saobraćaju na uskim gradskim ulicama, što se vidi u njegovim kompaktnim proporcijama i najmanjem krugu okretanja u klasi, uz istovremeno prostranu i udobnu unutrašnjost visokog kvaliteta

Ključ Toyotinog ispunjavanja ovih ciljeva, kada je reč o Yarisu, prva je primena filozofije Toyotine nove globalne arhitekture (Toyota New Global Architecture – TNGA) na malom automobilu, uvođenjem modularne platforme GA-B koja će biti temelj za niz novih modela. Platforma GA-B ključna je za poboljšane dinamičkih performansi Yarisa, jer mu daje sniženo težište i puno veću krutost karoserije. Osim toga, omogućava dizajnerima stvaranje izraženijeg automobila snažnijeg izgleda, privlačnog i individualnog identiteta. Ovaj novi model koristi najnoviju razvojnu stepenicu Toyotine četvrte generacije hibridnih električnih pogonskih sklopova, zahvaljujući čemu automobil troši manje goriva, ima manju emisiju štetnih gasova, kao i značajno poboljšanu sposobnost vožnje samo na električni pogon, većom brzinom i na veće udaljenosti. Zapravo, u gradskoj vožnji novi Yaris se može kretati značajan deo vremena uz nultu emisiju štetnih gasova, baš kao neko baterijsko električno vozilo, ali bez brige oko punjenja baterije.

yarisdpl2020 dynamics 064 2

Jačajući svoju reputaciju predvodnika u svom segmentu u pogledu bezbednosti, Toyota Yaris ponovno podiže standarde. U skladu s Toyotinom posvećenošću širenju dostupnosti sigurnosti, novi Yaris uživa pogodnosti još šire primene aktivnih sistema Toyota Safety Sense kao standardne opreme, uključujući napredne sisteme pomoći vozaču (Advanced Driver Assistance Systems - ADAS), kao što su pomoć u zadržavanju u saobraćajnoj traci (Lane Trace Assist), pomoć u zakretanju upravljača u slučaju potrebe (Emergency Steering Assist) i sistem pomoći u skretanju na raskrsnici (Intersection Turn Assistance).

yarisdpl2020 details 031 2

Funkcionalnost sistema predsudarne zaštite proširena je tako da sada može prepoznati pešake danju i noću, a bicikliste danju. Novi Yaris nudi i, prvi u svom segmentu, sistem pomoći u skretanju na raskrsnici (Intersection Turn Assistance) radi prepoznavanja opasnosti od sudara s nadolazećim vozilima i pešacima prilikom skretanja u raskrsnici, i prva je Toyota opremljena centralnim vazdušnim jastucima. Oni sprečavaju međusobni sudar vozača i suvozača prilikom bočnog sudara.

Novi Yaris koristi najnoviju, četvrtu generacije Toyotine hibridne tehnologije i uvodi nove komponente koje su konstruirane da budu kompaktne, lagane i efikasne. Time je ovaj automobil dobio svoj prvi motor TNGA. Sledeći podaci ukazuju u kojoj meri je to postignuto. Ukupna efikasnost povećana je za 20%, što se obično postiže na račun performansi. Međutim, snaga je veća za 16%, pa je sada ukupna snaga sistema 116 KS, uz poboljšanje ubrzanja 0-100 km/h za 15%, pa Yarisu sada treba 9,72 sekunde, a odziv na pritisak papučice gasa je brži. Sposobnosti ovog automobila u vožnji isključivo na električni pogon su značajno poboljšane: sada može dostići brzinu do 130 km/h, a povećana je i njegova sposobnost vožnje na električni pogon u gradskom saobraćaju. To znači da vozači mogu da uživaju u mnogim pogodnostima baterijskog električnog vozila, ali uz nižu cenu i bez brige o tome kada i gde će moći da napune bateriju.

close

Prijavite se i saznajte prvi!

sve o novom broju DriveIn magazina!

U svakom trenutku se možete odjaviti sa liste