Škoda Slavia – Inspiracija iz prošlih vremena

Student iz ŠKODA dizajnerske škole kreirali su „spider“ verziju modela ŠKODA SCALA. SLAVIA spider je inspirisan sportskim prototipom modela ŠKODA 1100 OHC, a naziv SLAVIA je podsećanje na početke kompanije osnovane 1895. godine

SLAVIA „spider“ inspirisan je sportskim prototipom modela ŠKODA 1100 OHC Dolazeći na ideju za model SLAVIA „spider“, polaznici su inspiraciju preuzeli iz modela ŠKODA 1100 OHC

Sedmi ŠKODA studentski koncept automobil, koji je dizajnirao 31 student iz poznate trukovne ŠKODA škole, povezuje prošlost i sadašnjost: otvorenog krova, ŠKODA SLAVIA odaje počast godišnjici ŠKODA AUTO davanjem imena automobilu u znak sećanja na prve bicikle koje su proizvodili Václav Laurin i Václav Klement nakon osnivanja kompanije 1895. godine. Spider varijanta modela ŠKODA SCALA kombinuje odvažne linije savremenog kompaktnog modela sa ustaljenim dizajnerskim standardom iz najranijih dana kada je većina automobila bila otvorenog tipa. Od prvog nacrta za izradu ovog jedinstvenog modela, studenti su svaki korak sami završili uz podršku svojih instruktora i stručnjaka iz ŠKODA sektora za dizajn, proizvodnju i tehnički razvoj.

02 SKODA SLAVIA studio

Tvorci sedmog ŠKODA studentskog automobila izabrali su model ŠKODA SCALA kao osnovu za stvaranje svog automobila iz snova, pretvarajući kompaktni „hatchback“ model u sportski „spider“. Odabirom naziva SLAVIA obeležavan se godišnjica kompanije ŠKODA AUTO. Kao i u proizvodnoj verziji modela SCALA, karakterističan i uzbudljiv dizajn automobila, definisan preciznim linijama i površinama, osigurava da i „spider“ varijanta ima sportski i emotivno uzbudljiv izgled.

03 SKODA SLAVIA studio

Odgovarajuće performanse modela ŠKODA SLAVIA obezbeđuje već poznati 1.5 TSI benzinski pogonski agregat izlazne snage 110 kW (150 PS), i sedmostepeni DCT menjač. Od serijskog modela preuzeti su i prednja i zadnja osovina, upravljanje, kompletna elektronika, uključujući kablove i sisteme asistencije. Instrument tabla, Virtual Cockpit i infotainment sistem su takođe ostali nepromenjeni.

07 SKODA SLAVIA studio

SLAVIA „spider“ inspirisan je sportskim prototipom modela ŠKODA 1100 OHC Dolazeći na ideju za model SLAVIA „spider“, polaznici su inspiraciju preuzeli iz modela ŠKODA 1100 OHC. Ovaj sportski prototip je predstavljen 1957. godine, a bio je trkački dvosed koji je dizajnirala ŠKODA za reli trke. Ovaj automobil je imao veoma aerodinamično telo izrađeno od plastike ojačane staklenim vlaknima i težio je samo 550 kilograma. ŠKODA 1100 OHC je imao 1.1-litarski motor sa četiri cilindra izlazne snage od 92 PS i postizao je brzinu od 190 do 200 km/h. Ovaj trkački auto predstavlja prekretnicu u ŠKODA istoriji motosporta dugoj 119 godina.

04 SKODA SLAVIA studio
06 SKODA SLAVIA studio

close

Prijavite se i saznajte prvi!

sve o novom broju DriveIn magazina!

U svakom trenutku se možete odjaviti sa liste