Toyota – Predstavljen je Yaris Cross

Toyota je već najavila promociju svog modela u B SUV segmetu. Promocija je zbog pandemije malo pomerena, ali vredelo je čekati - predstavljen je Yaris Cross

Novitet iz japanske fabrike se čini kao mnogo bolje koncipiran model nego što je svojevremeno bio Urban Cruiser, samo Toyota sada mora da računa na mnogo jaču i brojniju konkureciju

Potpuno novi Yaris Cross će se na tržištu suprotstaviti modelima kao što su Nissan Juke, Ranault Captur, Škoda Kamiq... Rivala ima mnogo, ali čini se da je Yaris Cross sasvim dobro opremljen za tržišni okršaj. Po pitanju originalnosti i agresivnosti dizajna Yaris Cross se nalazi negde između većih modela C-HR i RAV 4. Ono što je najvažnije, originalnosti i atraktivnosti mu ne manjka, što će ciljna grupa ove klase, a to su uglavnom mlađi vozači, itekako umeti da ceni.

Toyota Yaris Cross official 15

Od glavnog konkurenta, Nissan-ovog modela Juke, novi Yaris Cross je 45 milimetara duži, a i međuosovinsko rastojanje je duže za 30 milimetara, što će sigurno doneti nešto više komoditeta u kabini, posebno na zadnjoj klupi. Posebno će se više praktičnosti osetiti u odnosu na model Yaris, od kojeg je novi SUV duži za 240 milimetara. S obzirom da je međuosovinsko rastojanje isto kao kod modela Yaris, povećanje prostranosti će se najviše osetiti u prtljažnom prostoru. U kabini je uređenje po ugledu na najnovije Toyota modele, sa velikim ekranom osetljivim na dodir u vrhu centralne konzole, dok instrumenti podsećaju na rešenje iz modela Corolla.

Toyota Yaris Cross official 12

Za sada je najavljena samo jedna opcija pogona. U pitanju je hibridni pogon koji čine benzinski agregat od 1,5 litara radne zapremine koji u saradnji sa elektromotorom raspolaže ukupnim potencijalom od 116 konjskih snaga. Ponuda motora je kod ostalih proizvođača bogatija u ovoj klasi, ali Yaris Cross ima jednu veliku prednost, a to je pogon na sva četiri točka, što ne nudi skoro nijedan konkurent. Prenos snage je naravno automatizovan. Standardno se snaga šalje na prednju osovinu, a u slučaju da se detektuje proklizavanje prednjih točkova, deo obrtnog momenta se šalje i na zadnju osovinu.

Toyota Yaris Cross official 11
close

Prijavite se i saznajte prvi!

sve o novom broju DriveIn magazina!

U svakom trenutku se možete odjaviti sa liste