Predstavljen je potpuno novi Fiat 500

Potpuno novi Fiat 500 se, što se dizajna tiče, drži dobro proverenog i uspešnog recepta, ali kada je tahnički deo u pitanju, italijanska kompanija je okrenula potpuno novi list

Novi Fiat 500 je sada potpuno električni automobil. Fiat se odrekao ne samo dizel, već i benzinskog agregata, a sve u korist sve popularnije električne energije

Reinkarnacija legendardnog Fiat-ovog modela 500 iz 1957. godine je predstavljena još 2007. godine, tako da se za donedavno aktuelni Fiat 500 može reći da je jedan od najdugovečnijih kada su savremeni automobilski standardi u pitanju. Dugo čekanje na naslednika očigledno nije bila slučajnost, jer u italijanskoj kompaniji su dobro razmišljali kakav bi naslednik trebao da bude, a očigledno je želja bila da on bude na prvom mestu inovativan.

New 500 Ex (4)

Ono što je najvažnije, dizajn nije radikalnije menjan. Na prvi pogled moglo bi da se pomisli kako je novi Fiat 500 samo još jedna restilizacija, ali daleko je od toga. Novi model je za po 60 milimetara duži i širi od prethodnika, čak 40 milimetara je viši, a međuosovinsko rastojanje je povećano za skromnijih 20 milimetara. Sve to će doprineti da ovaj model bude prostraniji i praktičniji, ali i dalje je to kompaktni model A segmenta, daleko ispod grance od četiri metra.

New 500 Ex (3) 

Ipak, najveće inovacije su one tehničke. Novi Fiat 500 je sada električni automobil. Fiat se odrekao ne samo dizel, već i benzinskog agregata, a sve u korist sve popularnije električne energije. Ovaj model pokreće elektromotor od 118 konjskih snaga. On je dovoljan za ubrzanje do sto kilometara na čas za devet sekundi, dok je maksimalna brzina ograničena na 150 kilometara na čas. Ukoliko se vozač opredeli za ekonomični mod vožnje, maksimalna brzina iznosi 80 kilometara na čas.

New 500 (25)

Novi Fiat 500 je opremljen baterijom koja obezbeđuje autonomiju od 320 kilometara, što je za prvenstveno gradski automobil više nego dovoljno. Ona može da se dopunjuje brzim punjačima, a za samo 35 minuta može da se napuni do 80 odsto ukupnog kapaciteta. Ono što će mnogima olakšati svakodnevni život je to što je samo pet minuta na brzom punjaču dovoljno da obezbedi autonomiju od još 50 kilometara.