Najlepši poklon za Alfin jubilej – Giulia GTA

Alfa Romeo ove godine 110 godina postojanja brenda obeležava na najbolji mogući način, promocijom modela Giulia u zaboravljenoj, a kultnoj, GTA verziji

Sa neverovatnim merama smanjenja mase i motorom od 533 konjske snage, Alfa Romeo Giulia GTA je jedan od najekstremnijih automobila u klasi 

Odmah treba da se razjasni – Alfa Romeo Giulia GTA nije šminkerski supersedan za šepurenje ispred kafića. U principu može ona i to, nije da ne može, ali Giulia GTA je prvenstveno ekstremni sportski sedan koji će vikend radije da provede na nekoj trkačkoj stazi, ili bar na otvorenom putu van grada. Giulia GTA je bazirana na osnovi modela Quadrifoglio, ali uz detaljne izmene.

Alfa Romeo Giulia GTA (2)

Osnove smernice poboljšanja su kao i kod trkačkih automobila bile – smanjenje mase, povećanje snage i poboljšanje aerodinamike. Zadržan je poznati trolitarski bi-turbo V6 motor, ali mu je snaga povećana sa 503 na 533 konjske snage. Ugrađen je i Akrapovič izduvni sistem koji je zadužen da se uskladi sa povećanom snagom, ali ima i zadatak da ovom automobilu podaru sasvim nov zvuk.

Alfa Romeo Giulia GTA (3)

Karoserija je olakšna gde god je bilo moguće, a jedini način da se to učini je bila primena ugljeničnih vlakana. Od ovog kompozitnog materijala su izrađeni pogonsko vratilo ka zadnjim točkovima, “hauba”, krov, prednji odbojnik, prednja krila, kao i unutrašnja strana zadnjih krila. Mnoge komponente na motoru su zamenjene aluminijumskim, a ovaj laki metal je upotrebljen i da bi bila olakšna vrata i delovi oslanjanja. Sedišta su takođe izrađena od ugljeničnih vlakana, što je sve doprinelo smanjenju mase za čak 100 kilograma u odnosu na model Quadrifoglio.

Alfa Romeo Giulia GTA (7)

Uz sve ove izmene Giulia GTA do sto kilometara na čas stiže za samo 3,6 sekundi, čime može da parira modelu Porsche 911 4S. Ono što se vidi već na prvi pogled je izmenjena aerodinamika. Automobil ima proširenja, a prednji i zadnji trag točkova je povećan za 50 milimetara. Tu je nov prednji odbojnik sa izmenjenim spliterom i difuzor u zadnjem delu, što sve doprinosi stabilnosti pri visokim brzinama. Ekskluzivnost ovog modela je dodatno naglašena najavom da će biti proizvedeno svega 500 primeraka.

Alfa Romeo Giulia GTA (7)
close

Prijavite se i saznajte prvi!

sve o novom broju DriveIn magazina!

U svakom trenutku se možete odjaviti sa liste