Renault – Novi Clio i Captur od sada i kao hibridi

Renault poslednjih godina u Evropi prodaje najviše električnih automobila, a sa novim E-TECH verzijama modela Clio i Captur francuski proizvođač se uključuje i u trku kada su hibridi u pitanju

Model Clio je klasični hibrid, dok je pogon modela captur “plag in” tipa sa većom baterijom i znatno većom autonomijom u električnom modu, što je posebno korisno na kraćim gradskim relacijama

Renault od sada u ponudi ima hibridne verzije modela Clio i Captur, koje su dobile dodatnu oznaku E-TECH, a najavljeno je da će uskoro biti promovisana i “plag in” hibridna verzija modela Megane. Pogon oba modela obezbeđuje novi atmosferski benzinski motor od 1,6 litara radne zapremine koji je posebno prilagođen za upotrebu u hibridnim automobilima. Model Clio E-TECH će biti klasični hibrid sa baterijom manjeg kapaciteta. Captur E-TECH će imati znatno veću bateriju koja će mu omogućavati gradsku autonomiju u električnom modu i do 50 kilometara, sve do maksimalne brzine do 136 km/h u električnom modu. To znači da će model Captur E-TECH moći da se na kraćim gradskim relacijama koristi kao električni automobil, naravno uz redovno dopunjavanje priključivanjem na punjač.

All New Captur E TECH (12)

Pored niske potrošnje i emisije produkata sagorevanja, novi hibridni pogon će novim Renault modelima podariti i značajno poboljšane performanse. Hibridna verzija modela Clio će zahvaljujući udvojenom radu benzinskog i električnog motora imati izuzetnu elastičnost. Najavljeno je da će ubrzanje modela Clio E-TECH od 80 do 120 kilometara na čas trajati svega 6,9 sekundi. Prema procenama Renault-a modela Clio će u gradskim uslovima vožnje 80 odsto vremena provoditi u električnom modu sa ugašenim benzinskim motorom, što će doprineti da se potrošnja smanji za 40 procenata u odnosu na ekvivalentan benzinski pogon. Tome doprinosi i skromna masa, jer Clio E-TECH ima svega 10 kilograma veću masu od dizel verzije ovog modela.

All New Clio E TECH (6)

Izmene su vidljive i u kabini. Standardno će Clio E-TECH da se nudi sa digitalizovanim instrumentima, dok će se na centralnoj konzoli nalaziti ili manji sedmoinčni, ili veći monitor od devet inča. Klasičnu ručicu menjača je zamenila nova sa E-TECH amblemom, dok je kod hibrida nepotrebni prekidač za aktiviranje start-stop sistema zamenjen komandom za aktiviranje EV moda, odnosno moda kretanja u električnom modu.

All New Captur E TECH (4)
All New Clio E TECH (4)