Aston Martin – Zvanično je promovisan SUV model DBX

Potpuno novi Aston Martin DBX je prvi SUV model popularnog britanskog brenda i zvanično najprostraniji i najpraktičniji model u istoriji kompanije

Karoserija je izrađena kombinovanjem aluminijuma i kompozitnih materijala, kako bi ovaj SUV model ukupne dužive veće od pet metara imao masu od oko 2,2 tone

Sada je i zvanično – Aston Martin se promocijom modela DBX pridružio velikom SUV društvu. Posle kompanija kao što su Bentley, Rolls Royce i Lamborghini, i prestižni britanski brend je u svoje redove uvrstio jedan super-suv, a na listi čekanja se nalazi valjda još samo Ferrari. Ovaj potez nimalo ne treba da iznenađuje i tržišno je veoma opravdan, jer prema Aston Martinovim istraživanjima, 70 odsto trenutnih vlasnika Astom Martin automobila u svojoj garaži imaju i jedan SUV model. Do sada je to mogao da bude jedino automobil nekog od konkurentskih proizvođača.

Aston Martin DBX 23

Sa fotografija to nije toliko očigledno, ali model DBX je grandioznh dimenzija. Dužinom gazi preko pet metara, dok širina iznosi 2,2 metra sa retrovizorima. Konstrukcija je mahom aluminijumska, kao i kod svih novih Aston Martin modela, s tim da su u velikoj meri korišćeni i kompozitni materijali. Cilj je bio da se masa zadrži na oko 2,2 tone, koliko meri model DBX. Što se dizajana tiče, prenesimo samo izjavu Aston Martinovih dizajnera, koji su naglasili da im je primarni cilj bio da već na prvi pogled bude jasno iz koje fabrike ovaj SUV potiče. U tome su očigledno uspeli.

Aston Martin DBX 15

Za pogon je zadužen poznati V8 od četiri litra radne zapremine poreklom iz AMG-a, a koji se nalazi i pod “haubom” modela Vantage i DB11. U modelu DBX on raspolaže sa 542 konjske snage i 700 njutnemtara obrtnog momenta. To je dovoljno da ovaj veliki SUV model do sto kilometara na čas ubrza za 4,5 sekundi i dostigne maksimalnu brzinu od 290 kilometara na čas. Snaga se preko devetostepene automatike prenosi na sva četiri točka, a za njeno efikasno iskorišćenje se brinu centralni i zadnji diferencijal sa kontrolisanim proklizavanjem. Novi Aston Martin DBX nije surovi terenac. U stanju je da savlada vodenu prepreku dubine pola metra, a iz britanske kompanije poručuju da će biti jednako sposoban kao direktni rivali.

Aston Martin DBX 05

Podrazumeva se da ovakav automobil i u kabini mora da pruži maksimum. Multimedija je razivijena u saradnji sa Mercedesom, tako da instrumente menja ekran od 12,3 inča, dok se u centralnoj konzoli nalazi integrisan displej dijagonale 10,25 inča. Kožne presvlake se podrazumevaju, tu je i ambijentalno osvetljenje sa ponuđene 64 boje, a ozvučenje raspolaže sa 800 vati. Ovaj Aston Martin nudi i Isofix tačke za vezivanje dečijih sedišta, dok prtljažnik raspolaže zapreminom od 632 litra.

Aston Martin DBX 05
Aston Martin DBX 11
Aston Martin DBX 35 Luggage Set
Aston Martin DBX 36 Saddle Bag
close

Prijavite se i saznajte prvi!

sve o novom broju DriveIn magazina!

U svakom trenutku se možete odjaviti sa liste