Ford – Mustang u potpuno novoj trci

Ford je predstavio električni krosover model Mustang Mach-E sa autonomijom od oko 600 kilometara i prtljažnikom većim od 500 litara

Promociju novog modela bi trebalo da poboljša i slavno ime, koje se obrelo u jednoj potpuno novoj klasi i sa potpuno drugačijim pogonom

Pored imena, Mustang Mach-E, iako pripada klasi krosovera, a ne sportkih “masl” automobila, sa legendarnim Mustangom deli i neke dizajnerske momente, kao što su oblik i grafika prednjih i zadnjih svatlosnih grupa. Nema ni Fordovog znaka, već je i logo pozajmljen od sportskog klasika Mustang. Očigledno američki proizvođač kombinovanjem inovativnog koncepta elektro pogona i krosover karoserije, sa tradicionalnim vrednostima, želi da nov proizvod približi starijim kupcima. Pretpostavljamo da je procena da oni mlađi koji nisu odrasli uz model Mustang u tome neće videti ništa loše.

FORD MUSTANG MACH E 05 LOW

Inače, da kažemo i reč dve o samom automobilu. Već na prvi pogled jasno je da je u pitanju automobil koji će da konkuriše automobilima kao što su jaguar I-Pace ili Tesla Model 3, a naravno da su se u Fordu potrudili da njihov novitet pondi malo više. Sa ukupnom dužinom od 4,7 metara Fordov električni krosover je nešto duži od konkurenta iz Jaguara, pa je pretpostavka da će biti i nešto prostraniji. Prtljažni prostor se nalazi i u prednjem i u zadnjem delu, a raspolaže zapreminom većom od 500 litara (400 litara pozadi i 100 litara napred). Primećuje se odsustvo kvaka na vratima. Ona se otvaraju pritickom na dugme na B i C stubu. Zadnja vreta se potom otveraju hvatanjem same ivice vrata, dok za prednja vrata postoji mali rukohvat. Vreme će pokazati da li je ovo rešenje praktično koliko se na prvi pogled čini da je atraktivno.

FORD MUSTANG MACH E Studio 41 LOW

Model Mustang Mach-E će se nuditi u nekoliko verzija pogona. Osnovni model će imati pogon na zadnjoj osovini i elektromotor snage 255 konja, dok će baterija smeštena u podu vozila obezbeđivati autonomiju od 450 kilometara. Sledeća stepenica je verzija od 282 konjske snage i sa autonomijom od 595 kilometara. U ponudi će se naći i model sa 4x4 pogonom koji će nositi ime Mustang Mach-E 4X. Ova verzija će se nuditi i u verziji sa motorom od 333 konjske snage, koja će imati ubrzanje do sto kilometara na čas za manje od sedam sekundi. Bez obzira na bateriju ili snagu motora, svi modeli će imati maksimalnu brzinu od 180 kilometara na čas. U razvoju je i GT verzija koja će imati motor od 458 konjskih snaga i ubrzanje manje od pet sekundi.

FORD MUSTANG MACH E Studio 42 LOW

Tradicionalisti će se naći u čudu kada je kabina u pitanju. Na centralnoj konzoli se nalazi gigantski ekran dijagonale 15,5 inča. Podrazumeva se da on preuzima kompletno upravljanje automobilom, ali nije sve tako strašno, jer se u dnu ekrana nalazi integrisan rotirajući prekidač koji će sigurno olakšati upotrebu mnogih funkcija. Sistem je u stanju da se povezuje sa mobilnim telefonom, odakle crpi podatke iz na primer vaših Google pretaga, tako da može lakše da prepozna vašu željenu destinaciju ili izbor muzike. Klasičnih instrumenata nema, tako da se i ispred obruča upravljača nalazi još jedan mnogo manji ekran.

FORD MUSTANG MACH E INTERIOR 13 LOW
FORD MUSTANG MACH E INTERIOR 15 LOW