McLaren predstavio model Elva sa 804 KS

McLaren Elva će svakako biti jedan od najekskluzivnijih automobila današnjice. Pored snage od 804 KS u prilog tome govori i serija limitirana na svega 399 primeraka

Ako ste se zabrinuli da li će britanski proizvođač nešto zaraditi s obzirom na relativno limitiranu seriju, da vas utešimo, cena po primerku je nešto više od 1,4 miliona funti

Potpuno novi McLaren Elva je ekstreman u svakom pogledu. U pitanju je automobil sa boljim ubrzanjem od modela Senna, a zvanično je Elva najlaganiji serijski McLaren-ov automobil ikada. Ovaj model se, po rečima predstavnika britanske kompanije, pridružuje modelima Senna i Speedtail, kako bi formirali trio najboljih superautomobila. Model Senna je namenjen obaranju vremena po krugu, Speedtail je granturizmo model pogodan za duge relacije, dok je ideja da Elva bude prvenstveno namenjena užitku u vožnji.

13112019 McLaren Elva image 02

Ime je novitet dobio, da kežemo, „po dedi“, odnosno po trkačkom modelu McLaren-Elva M1A iz šezdesetih, koji je dizajnirao Bruce McLaren. Po ugledu na nekadašnje trkače i savremena Elva nema krov, vetrobran, ali ni retrovizore. Aerodinamika je takva da obezbeđuje povoljno opstrujavanje i donekle štiti glave putnika, ali ko želi po potrebi McLaren će ponuditi i klasičan vetrobran. Inače karoserija je minimalistički stilizovana. Tu je samo dvoje minijaturnih vrata, valjda samo zato da se ulazak u automobil ne bi nazivao uskakanje. Ipak, za smeštanje za upravlač ovog jedinstvenog modela će sigurno trebati dosta gimnastike.

13112019 McLaren Elva image 05

Glavni materijal u izradi su svakako uljenična vlakna. Pored karoserije i konstrukcija sedišta je od ugljeničnih vlakana, a preko je presvučena vodootporna koža. Na cenralnoj konzoli se nalazi tablet koji menja većinu komandi, a instrumeti su takođe digitalizovani i pomeraju se sa obručem upravljača. Kako bi masa automobila bila maksimalno redukovana, muzički sistem se nalazi na spisku dodatne opreme.

13112019 McLaren Elva image 07

Za pogon je zadužen poznati turbo V8 od četiri litra radne zapremine koji u modelu Elva oslobađa 804 konjekse snage, 15 KS više nego u modelu Senna. Mnoge iznene su učinjene na elektronici, sistemu hlađenja, a izduvni sistem je izrađen u kombinaciji inkonela i titanijuma. Snaga se do zadnje osovine prenosi preko sedmostepene automatike. Ubrzanje do sto kilometara na čas je manje od tri sekunde, dok se 200 kilometara na čas dostiže za 6,7 sekundi.

13112019 McLaren Elva image 06
close

Prijavite se i saznajte prvi!

sve o novom broju DriveIn magazina!

U svakom trenutku se možete odjaviti sa liste