Predstavljen je električni Volvo XC40 Recharge

Volvo XC40 Recharge je prvi potpuno električni automobil poznate švedske kompanije, a plan je da do 2025. godine polovina Volvo ponde bude elektifikovana

Pored novog modela ovom prilikom Volvo promoviše i novi subbrend Recharge, koji će se odnositi na sve modele koji su potpuno električni, ili “plag in” hibridnog tipa

Volvo XC40 Recharge se od standardne XC40-ice ne razlikuje previše na vizuelnom planu, jer većina promena se krije duboko ispod karoserije ovog kompaktnog premijum SUV-a. Osnovna koncepcija je razrađena po već dobro poznatoj šemi – baterija je smeštena ispod poda vozila, čime se štedi prostor u kabini, a pozitivno se utiče i na snižavanje težišta karoserije, dok se na svakoj osovini nalazi po jedan elektromotor, čime ne obezbeđen 4x4 pogon.

259188 Volvo XC40 Recharge P8 AWD in Sage Green

Snaga i performanse ovog kompaktnog SUV modela su, kako smo od novih električnih automobila već navikli, na monstruoznom nivou. Elektromotori raspolažu sa 402 konjske snage i 660 njutnmetara obrtnog momenta, što obezbeđuje ubrzanje do sto kilometara na čas za 4,9 sekundi. Baterija je dovoljna za autonomiju od 400 kilometara, a u kućnim uslovima se potpuno prazna baterija puni za nešto manje od osam časova. Brzi punjač je u stanju da bateriju do 80 odsto kapaciteta napuni za 40 minuta.

259185 Volvo XC40 Recharge P8 AWD in Sage Green

Kokpit je u potpunosti preuzet iz standardne verzije modela XC40, s tim da multimedijalni system sada po prvi put funkcioniše preko Google Android operativnog sistema. To znači da je u pitanju model sa veoma prostranim i praktičnim enterijerom, i nekim inovativnim rešenjima poput izmenjene pozicije zvučnika u vratima, čime je oslobođen prostor za mnogo veće i praktičnije pretince u dnu vrata.

259313 Fully electric Volvo XC40 introduces brand new infotainment system
259196 Volvo XC40 Recharge P8 AWD in Glacier Silver
close

Prijavite se i saznajte prvi!

sve o novom broju DriveIn magazina!

U svakom trenutku se možete odjaviti sa liste