BMW – Predstavljen je M8 Gran Coupe

BMW je zaokružio ponudu punudu M modela pod brojem osam, a novi M8 Gran Coupe deli mehaniku sa dobpro poznatim kupe i kabriolet verzijama

Za pogon je zadužen moćni V8 motor od 600 konjskih snaga, koji u Competition verziji isporučuje čak 625 konja

Kod novog BMW-ovog M8 Gran Coupe-a, upravo motor je jedan od najznačajnijih detalja. Kod obe verzije i standardne i snažnije Competition, on zahvaljujući turbo tehnologiji isporučuje i 750 njutnmetara obrtnog momenta. Dovoljno za prilično nestvarno ubrzanje u klasi velikih kupea sa četvora vrata. Standardni M8 Gran Coupe do sto kilometara na čas ubrzava za 3,3 sekunde, dok je Competition verzija za jednu desetinku brža. To je podatak kojeg ne mogu da se postide ni hiperautomobili današnjice, a ne automobili sa četiri sedišta i velikim prtljažnikom.

P90369585 highRes the new bmw m8 gran

Pored enormne snage i obrtnog momenta za ovakva ubrzanja je zaslužan i efikasan prenos pogona do točkova. Tu je već standardna BMW osmostepena automatika, kao i pogon na sva četiri točka. Kako je u pitanju istinski sportista, pogon na sva četiri točka nije samo efikasan, jer može da bude i prilično zabavan. Standardno on radi u 4WD režimu, vozač opciono može da odabere 4WD Sport mod, a tu je i ekstremni 2WD koji snagu prenosi na samo jednu osovinu, naravno zadnju. Tada ovaj automobil iskusnim vozačima može da pruži mnogo zabave. Ovaj pogon nije novost kod BMW-a, ali je posebno prilagođen ovom modelu, kroz borjna testiranja i fina podešavanja, uključujući i testove na čuvenom Nirburgringu.

P90369116 highRes the new bmw m8 gran

Izmene na M verziji u odnosu na standardnu su očigledne već na prvi pogled. Napred su vidljivi novi otvori za dovod vazduha za hlađenje motora, u zadnjem delu je četvorostruki završetak izduvnog sistema, kao i atraktivan difuzor. Pored toga tu su i neka pobooljšanja koja nisu tako očigledna, kao na primer krov koji je izrađen od ugljeničnih vlakana kako bi se dodatno spustilo težište karoserije. I oslanjanje je promenjeno, a ugrađeni su aktivni amortizeri pod kontrolom računara.

P90369140 highRes the new bmw m8 gran
close

Prijavite se i saznajte prvi!

sve o novom broju DriveIn magazina!

U svakom trenutku se možete odjaviti sa liste