Jaguar – Upoznajete I-Pace, prvi Jaguarov električni SUV

Kompanija British Motors, zastupnik Jaguar automobila za naše tržište, nedavno je predstavila potpuno novi električni SUV, model I-Pace, a mi smo imali priliku da ga tokom kraće test vožnje upoznamo

British Motors je promotivnu vožnju Jaguara I-Pace organizovao na idealnom mestu, na stazi Centra Navak, a pored staze bili smo u prilici da ovaj automobil isprobamo i u realnijim uslovima, na okolnim saobraćajnicama

 Kao i kod svakog potpuno novog automobila, i kod modela I-Pace, prvi utisak zavisi od dizajna. U ovom slučaju taj utisak je vrlo povoljan. Sasvim razumljivo, Jaguar I-Pace je smešten u SUV segment, koji je trenutno najpopularniji, pa samim tim i najpogodniji za promociju automobila koji donosi tehnologije budućnosti. Ipak, I-Pace ne pripada onom bazičnom SUV segmentu, jer više je u pitanju dinamičan krosover, prvenstveno prilagođen vožnji na asfaltu. Klirens je tu, ali spoljašnje linije su vrlo dinamične.

I Pace 07

Unutrašnjost ne donosi revoluciju, bar ne na polju dizajna i opšteg uređenja. Više je u skladu sa aktuelnim trendovima u automobilskoj industriji, što jasno stavlja do znanja da Jaguar sa ovim modelom ima velike planove kada je prodaja u pitanju. U slučaju ovog automobila revolucionarna rešenja su sakrivena. Model I-Pace je jedan od retkih potpuno električnih modela koji je kao električni razvijen od samog početka, a nije nastao modifikacijom neke postojeće platforme. Prednosti toga su očigledne, jer funkcionalnost je na najvišem nivou. Baterije su smeštene u podu, tako da je kabina veoma prostrana, a prtljažnik raspolaže sa nadprosečnih 656 litara zapremine.

I Pace 04
I Pace 02

Dva elektromotora koji pokreću obe osovine sa ukupnom snagom od 400 konjskih snaga obezbeđuju neverovatno ubrzanje. U nestvarnoj tišini Jaguar I-Pace do sto kilometara na čas ubrzava za samo 4,8 sekundi. Od snage još više su nas iznenadile fantastične vozne karakteristike, praktično u rangu sa sportskim automobilima. Za stabilnost je, između ostalog, zaslužena i veoma niska pozicija baterija. Tokom vožnje van staze, na otvorenom putu, smo primetili da je i oslanjanje prilično sportski podešeno, što na lošijem kolovozu nepovoljno utiče na stabilnost.

 I Pace 08

Iza projekta zvanog Jaguar I-Pace se nalazi više od dva miliona prevezenih test kilometara, tako da nas pozitivan prvi utisak nije iznenadio. Pored svakodnevne praktičnosti i prostranosti Jaguar je kod modela I-Pace uspeo da eliminiše još jednu od dečijih boljesti električnih automobila – autonomiju. Sa jednim punjenjem baterije Jaguarov električni SUV može da prevali 480 kilometara. To je znatno više od konkurenata.

I Pace 09

Prvi utisak o modelu I-Pace je, dakle, više nego pozitivan. Naravno, proći će još neko vreme pre nego što ovaj tip automobila i na našem tržištu postane konkurentan. Prvi ograničavajući faktor je slabo razvijena mreža punjača, a drugi je i nepoverenje domaćih vozača u nove tehnologije. Ali, i na proizvođačima je da rade na edukaciji, a Jaguar I-pace je jedan od najboljih električnih automobila kada je prosečnog vozača potrebno uveriti da je električni automobil upotrebljiva i isplativa alternativa.

close

Prijavite se i saznajte prvi!

sve o novom broju DriveIn magazina!

U svakom trenutku se možete odjaviti sa liste