BMW – Predstavljeni X5 M i X6 M

Iz Minhena stiže dvostruka premijera - modeli X5 i X6 u M verzijama, a pored standardnih predstavljene su i Competition verzije

Oba modela pokreće 4,4-litarski V8 motor koji u standardnoj verziji modela X5 M oslobađa 592 konjske snage

Za pogom M verzija modela X5 i X6 odabran je motor iz modela M8 Coupe. Uz pomoć twin turbo tehnologije on, pored snage od 592 konja pri visokih 7.200 obrtaja, oslobađa i obrtni moment od 750 njutnmetara. Dovoljno da model X5 M do sto kilometara na čas ubrza za 3,9 sekundi. Pored standardne verzije, model X5 M se nudi i u Competition verziji, kod koje isti agregat oslobađa 616 konjskih snaga, što je dovoljno da se ubrzanje poboljša za jednu desetinku. Maksimalna brzija je limitirana na 250 kilometara na čas, ali uz opcioni M Drivers Package, može biti “otključano” i maksimalnih 290 kilometara na čas. Model X6 M u Competition verziji takođe pokreće verzija motora od 616 KS, a on do sto kilometara na čas stiđe za 3,8 sekundi.

BMW X5 M (3)
BMW X5 M (5)

Snaga se prenosi preko osmostepene automatike, a pogon je na sva četiri točka. Kao i obično, BMW napominje da se ipak više obrtnog momenta šalje na zadnju odovinu, kako bi vozne karakteristike bile bliže sportskim automobilima, ali sistem je dovoljno “pametan” da zna kada je potrebno deo snage poslati i na prednju osovinu. Tu je i specijalni 4WD Sport mod koji omogućava da se ovim automobilima čak i driftuje.

BMW X5 M (2)

Na prednjoj osovini se nalaze dvostruka ramena, zadnje oslanjanje se multi link tipa, a amortizeri imaju elektronski kontrolisan rad. Pored toga što se amortizeri samostalno prilagođavaju brzini i stilu vožne, vozač može da bira i nekoliko modova, a dostupni su Comfort, Sport i Sport Plus. Za zaustavljanje ovog masivnog SUV modela sa brzine od skoro 300 kilometara na čas zaduženi su prednji diskovi prečnika 395 milimetara sa šestoklipnim kleštima.

BMW X6 M (2)
BMW X6 M (4)

Ono što će se mnogima dopasti je značajno preuređena karoserija, koja jasno stavlja do znanja da je u pitanju SUV visokih performansi. Pored brojnih sportskih detalja tu su točkovi prečnika 20 inča, dok se opciono nude točkovi od 21 inča. Kod modela X6 M na prednjoj osovini se nalaze pneumatici prečnika 21 inč, dok se na zadnjoj osovini nalaze točkovi od 22 inča. U kabini se našao novi M sportski upravljač, nova ručica menjača, a dugme za startovanje motora je sada crvene boje. Sportska prednja sedišta se podrazumevaju.

BMW X6 M (1)
close

Prijavite se i saznajte prvi!

sve o novom broju DriveIn magazina!

U svakom trenutku se možete odjaviti sa liste