Predstavljen je novi Land Rover Defender

Potpuno novi Land Rover Defender se vizuelno oslanja na slavnog prethodnika, ali i pored toga dizajnerski je veoma savremen automobil

Novi Land Rover Defender će biti neuporedivo udobniji i bolje prlagođen svakodnevnoj upotrebi, ali se i pored toga ne odriče off road sposobnosti

Dugo je trajala Land Rover-ova tizing kampanja, do sada smo nebrojeno puta videli fotografije maskiranih prototipova i test vozila, a sada je potpuno novi Defender zvanično predstavljen. Dizajniran je onako kako je i najavljeno. U mnogo toga se oslanja na prethodnika, prvenstveno kada je u pitanju kutijast oblik karoserije, ali i pored toga novi Defender se ne može baš okarakterisati kao retro model. Karoserija će se niditi sa većim međuosovinskim rastojanjem, model 110, kao i sa kraćim, kod modela 90.

LR DEF 110 20MY Off Road 100919 01

Tokom razvoja novi Defender je prošao najrigoroznija testiranja, od polarnog kruga do užarenih pustinja, a ako je neko pomislio da više udobnosti znači i manje off road sposobnosti, prevario se. Novi Defender je postavljen na potpuno novu aluminijumsku šasiju koja ima tri puta veću čvrstinu od klasičnih čeličnih šasija kod off road modela koji nemaju samonoseću karoseriju. Svaki model je opremljen osmostepenom automatikom sa redukcijom prenosa za najteže off road uslove ili za vuču prikolice. Srednji i zadnji diferencijal imaju blokadu, klirens iznosi čak 291 milimetar, a moguće je savladavanje vodene prepreke dubine 900 milimetara.

LR DEF 110 20MY Off Road 100919 10

U startu osnovni benzinski pogon čini motor od dva litra koji uz pomoć turbine oslobađa 296 konjskih snaga. Pored toga tu su i dva četvorocilindrična dizel motora u verzijama od 197 i 237 konjskih snaga. Najsnažnija opcija za sada je redni šestocilindrični benzinski agregat koji raspolaže sa 395 konjskih snaga. Uređenje kabine nema praktično nikakvih sličnosti sa prethodnikom, jer u ovom Defender-u luksuza ne nedostaje. Tu je veoma bogat multimedijalni sistem u vidu ekrana od 10 inča na centralnoj konzoli i u vidu monitora od 12,3 inča koji menja tablu sa instrumentima. Model sa oznakom 110 se nudi i kao sedmosed, a u konfiguraciji petoseda raspolaže prtljažnim prostorom od 1.075 litara, što novi Defender osim gospodara bespuća čini i vrhinskim prodičnim SUV modelom.

LR DEF 20MY 110 Interior 100919 04
LR DEF 20MY Interior 100919 05
close

Prijavite se i saznajte prvi!

sve o novom broju DriveIn magazina!

U svakom trenutku se možete odjaviti sa liste