Toyota - Usavršavanje autonomnih sistema

Nakon uspešnih simulacija i ispitivanja na zatvorenim stazama,Toyota Motor Europe je započela testiranje sistema autonomne vožnje na javnim putevima u Evropi.

Toyota sada izlaže svoje interno razvijene autonomne sisteme stvarnim gradskim uslovima - u živom gradskom jezgru Brisela. U srcu evropske metropole, jedan Lexus LS će se neprestano voziti nepromenljivom rutom 13 meseci

Iz kompanije Toyota naglašavaju da ovim testiranjima omogućavaju računarima da „vide“ i „razumeju“ svoju okolinu. Glavni cilj ovog pilot projekta je izučavanje složenog i nepredvidljivog ljudskog ponašanja i njegovog uticaja na zahteve sistema autonomne vožnje. Tojotin krajnji cilj je potpuno izbegavanje žrtava u saobraćajnim nesrećama. Zbog toga je ključno razumeti ljudsko ponašanje, kako bi sistem mogao da odgovori na složenost i raznolikost stanovništva urbanog okruženja kao što je Brisel, evropska prestonica koja je dom za 184 različite nacije. Nakon uspešnih ispitivanja na javnim putevima u Japanu i SAD, razumevanju sistema sada se pridodaju i evropski uslovi.

toyota lexus ad 3

Lexus LS je vozilo iz redovne, serijske proizvodnje i vozi se na običnim, otvorenim putevima. Jedina razlika je paket senzora postavljen na krov, koji uključuje LIDAR, radare, kamere i sistem određivanja položaja velike preciznosti. U automobilu se nalazi sigurnosni vozač koji može u bilo kom trenutku da interveniše i zaobiđe upravljački sistem AD vozila, kao i operater koji nadgleda kompletan sistem. Toyota je izašla s ovim automobilom na otvorene puteve nakon meseci temeljnih priprema vozila: provere AD sistema, obuke vozača, analize rute i pregovora s vlastima radi dobijanja nužnih odobrenja.

toyota lexus ad 2