Lotus – Predstavljen model Evija sa 2.000 konja

Model Evija predstavlja prekretnicu ne samo za kompaniju Lotus, već i za kompletnu automobilsku industriju

Za pogon ovog hiperautomobila je zadužen potpuno električni pogon, po jedan motor na svakom točku, koji raspolaže sa neverovatnih 2.000 konkskih snaga

Naravno, prvo pitanje je – koliko je brz? Lotus obećava ubrzanje do sto kilometara na čas za tri sekunde, ali podatak koji zbunjuje je da će brzina od 300 kilometara na čas da se dostiže za svega devet sekundi. Očigledno je na ubrzanju do sto kilometara na čas prepreka nije snaga, nego njen prenos na podlogu, da bi kasnije ubrzanje nastavilo nesmanjenim tempom.

lotus evija rear three quarter

Pri konstrukciji automobila Lotusovim inženjerima su uzor bili bolidi Formule 1 i automobili sa Le Mana, što se negde i primećuje. Aerodinamika oko prednjih točkova je takva da su oni sa zadnje strane praktično potpuno otvoreni, a otvori kroz karoseriju kroz koje prolazi vazduh se prtežu i kroz zadnje svetlosne grupe. Rešenje kakvo valjda do sada nikada nije viđeno.

lotus evija rear
lotus evija front

Podrazumeva se da su monokok šasija i karoserija izrašeni od ugljeničnih vlakana, tako da je masa minimalizovana, a čvrstina dovedena do maksimuma. Skromna masa je pored performansi doprinela i poboljšanoj autonomiji. Sa jednim punjenjem baterija Lotus Evija može da prevali čak 400 kilometara, a baterija može u potpunosti da se napuni za samo 18 minuta. Evija će biti proizvedena u svega 130 primeraka.

lotus evija centre console
lotus evija interior 1
lotus evija interior 2
lotus evija interior 3
close

Prijavite se i saznajte prvi!

sve o novom broju DriveIn magazina!

U svakom trenutku se možete odjaviti sa liste