Bentley – Obeleženo sto godina brenda

Bentley studijskim modelom EXP 100 GT obeležava vek od osnivanja. U pitanju je vizija hiper GT automobila koja promoviše inovativan dizajn i još inovativnije tehnologije

Sve promovisane inovacije na modelu EXP 100 GT bi, po rečima Bentley stručnjaka, tokom narednih petnaestak godina mogle da debituju na serijskim modelima.

Automobil ima izuzetno dinamičnu formu. Ukupnom dužinom od 5,8 metara nadmašuje model Mulsanne, dok je krov niži od modela Continental GT. Sama karoserija je koncipirana tako da bude pogodna za ugradnju elektromotora, a ne klasičnog benzinskog. Kabina je pomerena više ka napred, prednji poklopac je manjih dimenzija, što je sve bilo moguće jer nije potrebno ostaviti mnogo prostora za masivni V8 ili V12 motor.

Bentley EXP 100 GT (3)

Bentley EXP 100 GT nije baziran na nekoj od postojećih Volkswagen platformi, već će u potpunosti biti izrađen od aluminijuma i kompozitnih materijala. Iako je u pitanju potpuno električni automobil sa baterijama koje treba da obezbede autonomiju od 700 kilometara, Bentley EXP 100 GT neće imati masu veću od dve tone. Baterije će do 80 odsto kapaciteta biti moguće napuniti za samo 15 minuta. Elektromotor sa obrtnim momentom od 1.500 njutnmetara obezbeđuje ubrzanje do sto kilometara na čas za samo 2,5 sekundi, dok maksimalna brzina iznosi 300 kilometara na čas.

Bentley EXP 100 GT (4)

Kabna je uređena vema originalno. U pitanju je automobil koji treba da obezbedi potpuno autonomnu vožnju, tako da jedna postavka podrazumeva potpuno odsustvo upravljača i vozačevo sedište pomereno ka nazad tako da se obezbedi maksimalan komfor. Ako vozač poželi da preuzme kontrolu nad vozilom, volan se pojavljuje, a vozačevo sedište klizi ka napred.

Bentley EXP 100 GT (7)

Odabrani maerijali kao da nisu sa ovog sveta. Klasičnu kožu je zamenila eko koža izrađena od opne grožđa koje se koristi u italijanskoj vinskoj industriji, što je sirovina koja se inače baca. Patosnice su od najkvalitetnije britanske vune, tu su detalji od kristala proizvedenih u Kumbriji, a drvene aplikacije su uzrađene od hrastovog drveta starog 5.000 godina, izvučenog sa rečnog dna. Naravno, serijska proizvodnja ovakvog automobila, u ovom obliku, niti je moguća, niti je najavljena.

Bentley EXP 100 GT (10)
Bentley EXP 100 GT (11)
Bentley EXP 100 GT (13)
Bentley EXP 100 GT (14)
Bentley EXP 100 GT (15)
close

Prijavite se i saznajte prvi!

sve o novom broju DriveIn magazina!

U svakom trenutku se možete odjaviti sa liste