BMW – Zvanično predstavljena Serija 8 Gran Coupe

BMW je promocijom Serija 8 Gran Coupe konačno na tržište plasirao pravog rivala Porsche Panameri i Mercedesu CLS

Nova Serija 8 Gran Coupe se stilski snažno oslanja na kupe i kabriolet verziju, a prednji i zadnji deo karoserije je dizajnerski ostao skoro nepromenjen

Prvo su na internet „procurele“ nezvanične fotografije nove Serije 8 Gran Coupe, a sada je najveći kupe sa četvora vrata iz Bavarske i zvanično predstavljen. Kao i kupe i kabriolet verzija i Gran Coupe platformu deli sa Serijom 7, tako da dizajneri nisu imali mnogo poteškoćea da kreiraju veoma elegantnu i dopadljivu bočnu liniju. Zadnja vrata, opadajuća linija krova, sve je besprekorno „upakovano“, tako da možemo da budemo potpuno sigurna da je pred nama budući automobilski klasik.

06 34

Elegantnim proporcijama, i pored dodatnog para vrata, doprinosi za 201 milimetar produženo međuosovinsko rastojanje u odnosu na kupe verziju. I linija krova je u odnosu na kupea viša za 61 milimetar, što je sve bilo neophodno kako bi ovaj model sa četvora vrata zaista imao udobnu i prostranu zadnju klupu. Inače, kokpit je ostao nepromenjen, tako da je tu tabla sa instrumentima u vidu ekrana dijagonale 12,3 inča, a na centralnoj konzoli se nalazi ekran dijagonale 10,25 inča. Neki luksuzni detalji poput bežičnog punjenja telefina i grajača i na zadnjim sedištima se u ovoj klasi podrazumevaju. Ne treba zanemariti i podatak da prtljažnik raspolaže sa 440 litara.

03 36

Nova karoserija je teža za 70 kilograma u odnosu na kupe, tako da je oslanjanje tome prilagođeno. Od motora u ponudi su dva benzinska i jedan dizel agregat. Osnova je 840i koji pokreće redni trolitarski šestocilindraš od 335 konjskih snaga, a snažnija benzinska opcija je 850i, koju pokreće V8 agregat od 4,4 litra radne zapremine i 535 konjskih snaga. Dizel nosi oznaku 840d, a za njegovo pokretanje je zadužen trolitarski redni šestocilindraš od 316 konjskih snaga.

04 35
05 35
close

Prijavite se i saznajte prvi!

sve o novom broju DriveIn magazina!

U svakom trenutku se možete odjaviti sa liste