Ferrari – Unikat iz Maranela

Ferrari je predstavio model sa oznakom P80/C, koji je nastao na osnovi trkačkog 488 GT3, a u pitanju je unikatni model namenjen anonimnom kupcu

Po želji kupca Ferrari P80/C ima retro stil po ugledu na neke od modela iz prošlih vremena, ali u pitanju je trkački automobil, bez homologacije za učešće u otvorenom saobraćaju

Ceo projekat kreiranja unikatnog P80/C je počeo 2015. godine, a tokom nekoliko godina rada od prvobitne osnove i Ferrari modela 488 GT3 nije mnogo ostalo, bar što se vizuelnog dela tiče. Svetlosne grupe, prednji poklopac, kompletna aerodinamika, sve je u potpunosti modifikovano, tako da se slobodno može reći da je P80/C automobil za sebe.

ferrari p80 c 1

Karoseriju odlikuje takozvana „katamaran“ konstrukcija, što znači da je kompletan zadnji deo automobila otvoren, pa se kroz zadnji difuzor jasno vide i motor i transmisija. Pored atraktivnosti, ovo tehničko rešenje doprinosi smanjenju ukupne mase i hlađenju, a uzeto je u obzir i kada je aerodinamika u pitanju. Kupac se opredelio da ima dva sedišta u kabini, a točkovi su kao i kod istinskih trkačkih automobila, pričvršćeni jednim zavrtnjem.

ferrari p80 c 2

Enterijer je takođe kao u trkačkim automobilima. Tu su dva sedišta izrađena od ugljeničnih vlakana oskudno tapacirana alkantarom, a od luksuza nema ni pomena. Nema podataka o tehničkim karakteristikama, ali sasvim sigurno je pogon isti kao i kod modela 488 GT3, a u pitanju je 3,9 litarski twin turbo V8 motor. Cena takođe nije saopštena, ali kao ilustracija može da posluži podatak da su prethodni vlasnici ovakvih unikatnih automobila izdvajali i više od deset miliona evra.

ferrari p80 c 4
ferrari p80 c shake down 09

close

Prijavite se i saznajte prvi!

sve o novom broju DriveIn magazina!

U svakom trenutku se možete odjaviti sa liste