Mercedes – Predstavljen novi CLA

Na pomalo neočekivanom mestu, CES sajmu potrošačke elektronike u Las Vegasu, predstavljen je potpuno novi Mercedes CLA

Novi Mercedes CLA je tehnički baziran na novoj A klasi, sa njom deli mehaniku i motore, a najveće pitanje je kako će biti formirana cena u poređenju sa veoma sličnom sedan verzijom A klase

Novi Mercedes CLA je predstavljen, tako da je poduda modela A segmenta potpuno obnovljena. Novi Mercedes CLA je dizajniran u skladu sa najnovijim standardima nemačkog proizvođača. Iako je sličnost sa sedan verzijom A klase očigledna, kod modela CLA je sportski šarm ipak naglašeniji, posebno u zadnjem delu karoserije. Novitet je od prethodnika duži za 48 milimetara, ali mnogo značajnije je to što je za čak 53 milimetra širi. Naravno, te promene su najočiglednije u kabini, koja je znatno prostranija. Međuosovinsko rastojanje je povećano za 30 milimetara, a da je primarni cilj bio poboljšana ponuda prostora u kabini, svedoči i to što je prtljažnik neznatno manji, pa sada raspolaže sa 460, umesto dosadašnjih 470 litara.

Novi Mercedes CLA 3

Kabina je uređena po najnovijim standardima već viđenim u novoj A klasi. Pored virtuelnog kokpita tu je unapređeni „hej mercedes!“ sistem glasovnog komandovanja, koji sada još bolje „razume“ želje vozača, a tu je u upravljanje pokretom ruke. Na prezentaciji tokom sajma u Las Vegasu, izložen je model CLA 250 sa najsnažnijim četvorocilindričnim benzinskim motorom od 225 Ks i 7G-DCT automatskim menjačem sa duplim kvačilom. Do momenta uvođenja na tržište biće dostupan širok izbor dizel i benzinskih motora sa manuelnim ili menjačem sa dve spojnice kao i sa 4MATIC pogonom na sve točkove.

Novi Mercedes CLA 1

Novi Mercedes CLA poseduje najnovije pomoćne sisteme za vožnju koji rade u sadejstvu sa vozačem, koji su preuzeti sa S-Klase. Po prvi put, CLA je u stanju da vozi polu autonomno u određenim situacijama. Poboljšana kamera i radarski sistem omogućavaju novom CLA da „vidi“ do 500 metara unapred. CLA takođe koristi podatke sa mapa i navigacije za pomoćne funkcije tokom vožnje. Na primer, Active Distance Assist DISTRONIC kao deo opcionog Driving Assistance Paketa može pružiti podršku vozaču u skladu sa rutom putovanja u brojnim situacijama, kao i predvideti i smanjiti brzinu kretanja prilikom, na primer, prilaska raskrsnicama ili kružnim tokovima. Takođe u vozilo su integrisani Active Emergency Stop Assist i intuitivno lako razumljiv Active Lane Change Assist.

Novi Mercedes CLA 2

close

Prijavite se i saznajte prvi!

sve o novom broju DriveIn magazina!

U svakom trenutku se možete odjaviti sa liste