Mazda – Predstavljena nova trojka

Potpuno nova Mazda3 je spremna za skori debi na Salonu automobila u Los Anđelesu

Nova Mazda3 nastavlja dobro proverenom tradicijom prethodnika, što znači sportski dizajn, ali bez kompromisa po pitanju praktičnosti

Sa Dalekog istoka stiže potpuno nova Mazda3, koja će svetlo reflektora po prvi put ugledati na nama jednako udaljenom Zapadu, na Salonu automobila u Los Anđelesu. Nova kompaktna lepotica iz Hirošime bez mnogo dvoumljenja nastavlja dobro utabanim stopama prethodnika. Karoserija je izrazito sportski stilizovana, isto važi i za kokpit, a poseban akcenat je na još boljem kvalitetu izrade.

nova mazda3 4

Novitet očigledno na nišanu ima evropske doajene kompaktne klase, ali japanski inženjeri su se potrudili da od njih ponudi više. Sa ukupnom dužinom od 4.459 milimetara nova Mazda3 je znatno duža od modela Golf, dok je njeno međuosovinsko rastojanje od 2.725 milimetara za tačno 100 milimetara duže nego kod Golfa, što je u ovoj klasi ogromna razlika. Od ovih promena najviše koristi će imati putnici na zadnjoj klupi.

nova mazda3 2

Oslanjanje je donekle pojednostavljeno, jer je zadnje multi-link vežanje zamenjeno torzionom osovinom. Za pogon su namenjeni poznati, ali nešto modifikovani agregati, a sve u cilju dodatnog smanjenja potrošnje. Od benzinskih motora tu su četvorocilindraši od 1.5 i 2.0 litara radne zapremine, a u Mazdi nisu odustali od dizela, pa je u ponudi 1.8 agregat. Pored hečbek verzije, predstavljan je i elegantni i praktični sedan.

nova mazda3 1

close

Prijavite se i saznajte prvi!

sve o novom broju DriveIn magazina!

U svakom trenutku se možete odjaviti sa liste