Mercedes – Šta novo donosi električni EQC

Modelom EQC Mercedes je najavio skoro uključenje u trku na tržištu električnih automobila

Mercedes EQC je baziran na potpuno novoj platformi, koja je prilagođena elektro pogonu, a koju će kasnije koristiti i drugi modeli

Mercedes je predstavio svoj prvi potpuno električni SUV automobil, model EQC. Zbog forme karoserije, Mercedes EQC je u startu proglašen za rivala modelma kao što su Jaguar I-Pace, Tesla Model X, kao i Audi e-tron. Ipak, novitet iz Štutgarta se na neki način i razlikuje, jer je sa ukupnom dužinom od 4,7 metara ipak nešto veći od kompaktnog Jaguara, s tim da ima za čak 11 centimetara kraće međuosovinsko rastojanje.

Mercedes EQC 8

Ono što je kod modela EQC veoma važno je to da je baziran na potpuno novoj platformi, koja je potpuno prilagođena eletro pogonu, a koju će kasnije koristiti i drugi modeli. To znači da Mercedes EQC nije nastao modifikacijom neke postojeće platforme, što jasno govori da se i u Štutgartu pripremaju za električnu ofanzivu u skorijoj budućnosti.

Mercedes EQC 3

U Mercedesu su očigledno hteli da i dizajnom naglase inovativnost, jer EQC se značajno razlikuje od svih postojećih modela. Novitet nije samo moderniji, pre bi moglo da se kaže da je veoma neobičan. Tek u kabini su vidljivi prepoznatljivi Mercedes dizajnerski elementi. To se prvenstveno odnosi na oblik centralne konzole, koja je slična kao i u seriskim modelima, a instrumente menjaju sada već standarni monitori. Prtljažnik ima zapreminu 500 litara, što je oko 70 litara manje od Jaguara I-Pace.

Mercedes EQC 9

Za pogon su zadužena dva elektromotora. Na svakoj osovini se nalazi po jedan, tako da je obezbeđen 4x4 pogon, a oni raspolažu sa 402 konjske snage i 765 njutnmetara obrtnog momenta. To je dovoljno da ovaj električni SUV model mase 2.425 kilograma do sto kilometara na čas ubrza za samo 5,1 sekundu. Baterija mase 650 kilograma obezbeđuje autonomuju od 450 kilometara, a dopunjavanje sa 10 odsto do 80 odsto kapaciteta sa brzim punjačem traje svega 40 minuta.

Mercedes EQC 6

Mercedes EQC 11

close

Prijavite se i saznajte prvi!

sve o novom broju DriveIn magazina!

U svakom trenutku se možete odjaviti sa liste